23. 09. 2020.
Trešnje: Hrana za mozak, melem za kožu

Trešnje: Hrana za mozak, melem za kožu

Jeftinija piletina: Trešnje tri puta skuplje ove godine

Kilogram trešanja na banjalučkoj tržnici košta šest maraka, dok je cijena piletine između 4,5 i 4,9 maraka.

Kupci u nevjerici sliježu ramenima i kažu da voće nikad nije bilo skuplje i da su cijene i trostruko više u odnosu na isti period prošle godine.

Dok se kilogram bresaka prošle godine mogao pazariti za 90 feninga, sada ih nema ispod 2,30 KM, a svježije koštaju i tri marke. Trešnje su prošle godine koštale oko dvije marke, dok su sada tri puta skuplje.

Ponuda je šarolika, voće je zaista svježe i veoma ukusno, ali za mnoge postaje luksuz. Ne pamtim da je kilogram voća koštao kao kilogram mesa. Ako već moram da biram, radije ću novac dati za pile i spremiti ukućanima ručak. Voće će sačekati niže cijene – rekla je penzioner Branka Đurić iz Banjaluke.

Prodavci na pijacama ponavljaju da im je prodaja opala i da bilježe gubitke, a vrtoglavi rast cijena voća pravdaju većim troškovima proizvodnje i slabim rodom. Kažu da mušterije uglavnom kupuju u manjim količinama. Paprene cijene neke su natjerale da se zadovolje i sa nekoliko jabuka ili krušaka.

U poslednjih mjesec i po i jabuke su zbog nestašice poskupjele, pa kilogram ovog voća košta do 2,50 KM – kaže Slavica M., koja ima tezgu na banjalučkoj tržnici.

Fočaci se žale da su cijene pojedinih vrsta voća i povrća nenormalno visoke. Loša ekonomska situacija natjerala je kupce da najčešće pazare vikendom, kada prodavnice i tržni centri imaju akcijske ponude.

Najčešće kupujem jabuke, ali kilogram kvalitetnih jabuka kreće se oko dvije marke. Za ovo doba godine to je izuzetno visoka cijena – kazao je Fočak Milan Tešević.

Cijene voća na srbačkoj tržnici su više u odnosu na prošlu godinu, ali još znatno povoljnije nego u marketima.

U Prijedoru su nezadovoljni i kupci i prodavci. Prvi zbog skupog voća, a drugi zbog slabe prodaje. Milena V. kaže da trešnje i jagode moraju prodati što prije zbog lošeg kvaliteta, inače su na gubitku.

Jagode nisu bile najboljeg kvaliteta, što je i uticalo na cijenu, koja se kretala između 2,5 i četiri marke – kazala je ova Prijedorčanka i dodala da prodavce najviše brine to što velike količine voća vraćaju kući, jer je sve manje kupaca.

Iako niže u odnosu na ostatak RS, cijene su prilično visoke i u Gradišci, koja je jeda od najvećih proizvođača voća i povrća. Tu je i pad prodaje, pa se prodavci žale na slabe pazare.

Kilogram jagoda košta 3,5, dok su trešnje od 3,5 do četiri marke. Prodaja posljednjih dana i nije najbolja – kaže Bajro Husić, navodeći da nije mnogo mijenjao cjenovnik u odnosu na prošlu godinu.

U Udruženju voćara RS ističu da je kišno proljeće uticalo na slab rod širom Srpske, pa zbog malih prinosa skaču cijene na tezgama.

– Najveće gubitke pretrpjeće uzgajivači šljive, koja je ove godine u gotovo svim krajevima podbacila i do 100 odsto – kazao je predsjednik Udruženja voćara Dragoja Dojčinović, piše Glas Srpske.

Cijena kilograma voća

1. jul. 2015. …………… 1. jul. 2014.

Jabuka 2 – 2,5 ……… 0,80 – 1,5

Jagoda 4 ……… 1,9 – 2,2

Trešnja 5 – 6 ………. 2 – 2,5

Grožđe 5 ……… 4 – 5

Kajsija 3 – 3,5 ……… 1,9 – 2,3

Breskva 2,30 – 3 ……… 0,9 -1,5

Kruška 5 ……….. 3,5

Smokva 6 ….. …. 5

Limun 5 ….. …. 2,5 – 3,2

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender