25. 09. 2020.
Kuštrinović: Stiže drugi udar vrućine

Kuštrinović: Stiže drugi udar vrućine

Kuštrinović: Stiže drugi udar vrućine

“Prognoze govore da je pred nama jedno vrelo ljeto. Prvi udar vrućine smo imali i prije zvaničnog početka ljeta, gdje su temperature bile oko 35-36 stepeni, u narednim danima nas očekuje drugi udar s visokim temperaturama koje će ići čak i do 40 stepeni. Najtoplije u ovom mjesecu će biti pred kraj sljedeće sedmice, kada će temperature danima biti konstantno visoke. Za ovaj mjesec je interesantno da samo šest dana ima uopšte i mogućnost padavina”, kazao je Kuštrinović.

Dodaje da ovo nije ništa čudno jer je Evropski komitet o klimatskim promjenama, čiji je i sam član, uradio istraživanje i izvještaj, kojim su na osnovu više parametara i dokaza najavili da će u ovom vijeku sve više biti strašno vrelih ljeta, ogromnih količina padavina u kratkom vremenskom roku kao i dugih sušnih perioda, potencijalno sve u kratkom vremenskom razdoblju.

“Srednje dnevne temperature su kod nas dosta porasle u zavisnosti od mjeseca do mjeseca i za više od stepen, a to je s meteorološke strane i kada uzmemo dugoročne prognoze ogromno”, navodi Kuštrinović.

On je kazao da dugoročna prognoza za avgust upozorava na veliku sušu i temperature koje bi trebalo da budu mnogo veće od prosjeka.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da su dugoročne prognoze nezahvalne, ali potvrđuju riječi kolege iz Banjaluke o vrućinama koje nas očekuju.

“Od naredne sedmice nas očekuje dramatično povećanje temperature, na teritoriji čitave BiH, a posebno u Hercegovini, koja je standardno toplija od ostatka zemlje. Još jedna stvar koja je sigurna je da padavina neće biti u narednom periodu, u prvih 15 dana jula nema takve vrste osvježenja, osim pokoji potpuno zanemarljiv lokalni pljusak”, saopštili su iz FHMZ.

Iz domova zdravlja i ljekarskih ordinacija kažu kako nemaju povećan broj pacijenata s tegobama nastalim od vrućine, ali upozoravaju građane da se pripaze i pridržavaju određenih pravila.

“Posebno ranjivu kategoriju čine starije osobe i hronični bolesnici, koji se moraju pridržavati propisane terapije i pojačati oprez. Što se tiče ostatka stanovništva, potrebno je izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu najjačeg sunčevog zračenja, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, konzumiranje što više vode, voća i povrća, kao i prilagođavanje fizičke aktivnosti”, naveli su iz Doma zdravlja u Banjaluci.

DANAS VEOMA TOPLO I PRETEŽNO SUNČANO

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti veoma toplo i pretežno sunčano vrijeme sa dnevnom temperaturom od 26 do 32, na jugu do 35 stepeni Celzijusovih.

Jutro je vedro i prijatno, na istoku ponegde oblačnije, a tokom dana biće sunčano i vrlo toplo uz lokalno malu oblačnost, saopšteno je iz Hidrometeorloškog zavoda Republike Srpske.

Duvaće sjeveroistočni vjetar, slab do umjerene jačine, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura u 8.00 časova: Sokolac 13, Šipovo, Gacko, Rudo 14, Čemerno, Drinić, Han Pijesak, Foča, Kupres, Sarajevo 15, Kneževo, Mlječanica 16, Nevesinje, Kalinovik, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Livno, Zenica 17, Ribnik, Srebrenica, Bihać, 18, Banjaluka, Zvornik, Srbac, Višegrad 19, Doboj, Prijedor, Tuzla, Bileća, Mrakovica 20, Trebinje, Bijeljina, Gradiška 22, Mostar i Neum 24 stepena.

(Nezavisne/Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender