22. 09. 2020.
73 godine od Bitke na Kozari

73 godine od Bitke na Kozari

73 godine od Bitke na Kozari

Služenjem parastosa na Spomen-krstu na Mrakovici danas je počelo obilježavanje 73 godine od Bitke na Kozari u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbora Vlade Srbije za negovanje značajnih istorijskih događaja.

Parastosu prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i delegacija Narodne skupštine Srpske.

Služenju parastosa na Spomen-krstu na Mrakovici prisustvuju i predstavnici boračkih organizacija iz odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjestkog rata, te više stotina građana iz potkozarskih gradova i opština.

Parastosu je prethodio prijem zvanica u vili “Mrakovica”, a uslijediće polaganje vijenaca i cvijeća na centralnom spomen-obilježju, obraćanje zvaničnika, prigodan kulturno-umjetnički program i veliki narodni zbor.

“Srpski narod je kroz istoriju pokazao veličinu i opredijeljenost u borbi za slobodu, pravdu i istinu, i uvijek bio na strani slobodarskog svijeta”, izjavio je ranije ministar Savanović.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, naveo je da su 11.000 Nijemaca uz podršku 20.000 ustaša i domobrana počeli ofanzivu u junu 1942. godine protiv oko 3.000 partizana s ciljem zauzimanja tog strateški značajnog prostora.

On je naglasio i da je cilj te operacije bio i uništenje civilnog stanovništva, kao logistike borcima protiv fašista, a kao primjer stradanja stanovništva naveo je i da je oko 68.000 lica odvedeno u ustaške logore Jasenovac i Stara Gradiška.

Prijem zvanica predviđen je za 9.30 časova u vili “Mrakovica”. Sa početkom u 10.00 časova biće služen parastos na Spomen-krstu, a za 10.45 časova predviđeno je polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je za 11.15 časova, a za 11.40 časova kulturno-umjetnički program.

Grad Banjaluka obezbijedio je besplatan prevoz na Mrakovicu na dan obilježavanja 73 godine od Bitke na Kozari.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender