27. 09. 2020.
Grci rekli “NE” kreditorima

Grci rekli “NE” kreditorima

Grci rekli “NE” kreditorima

Pristalice glasa “oxi” na grčkom referendumu počele su da se okupljaju u centru Atine da slave pobjedu. Ankete i preliminarni zvanični rezultati ukazuju da je “ne” pobijedilo.

Do sada je izbrojeno 70 odsto ukupnih glasova, a prvi zvanični rezultati govore da je opcija “ne” u solidnoj prednosti.

– Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 50 odsto izbrojanih glasova, na referendumu vodi opcija protiv predloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

– 6,21 posto Grka zaokružilo je “ne” na referendumu, dok je 38,79 posto birača glasalo “da”.

– Ministar finansija Janis Varufakis u isčekivanju rezultata nije hteo da odgovara na pitanja novinara, uputio im je samo osmijeh.

– Refernedum za Grke, odnosno OXI doneće državi bolju pozciju u pregovorima sa kreditorima.

Opcija “ne” koja je trenutno u prednosti je “ne kreditorima”, ali ne i izlasku Grčke iz evrozone, poručila je Ciprasova Vlada. Kako su saopštili tu opciju ne treba shvatiti kao kao namjeru vlade da napusti evro. Ukoliko prevlada “ne ” to će, kako kažu iz tamošnje Vlade, pomoći Grčkoj da postignu bolji dogovor, ali nikako neće značiti kraj pregovora sa kreditorima.

Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da zaokruže “ne” u cilju postizanja boljeg sporazuma ističući da su kreditori dali “bolje ponude” onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.

Grčki ministar finansija takođe je izjavio da bi sporazum sa međunarodnim kreditorima mogao da se postigne i dan nakon referenduma u Grčkoj, bez obzira na ishod.

“Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola – naravno da je ona i dalje tamo, jer to je ono što oni žele”, kazao je Varufakis

– U Grčkoj su u 19 sati zatvorena birališta i prvi rezultati referenduma pokazuju da je većina Grka zaokružila “ne”. Prva procjena telefonskih anketa ukazivala je da je opcija “oxi” u prednosti. Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procjenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

Gardijan prenosi da je za “ne” glasalo 60 odsto, dok je za “da” glasalo 40 odsto izašlih na referendum. Ovo su, međutim, još nezanični rezulati.

– Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore iznijelo je prvu procjenu rezultata prema kojoj će za opciju OXI biti 60% glasova. (B92)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender