19. 09. 2020.

Ministarstvo: Nikome nije bilo zabranjeno da pjeva partizanske pjesme na Kozari

“Grupu mladića organizatori su zamolili da ne pjevaju uporedo sa intoniranjem himne Srbije i himne Republike Srpske i uporedo s početkom zvaničnog programa koji su direktno prenosile RTRS i RTS, a niko im nije branio da pjevaju prije ili poslije oficijelne ceremonije ili da to čine dalje od bine sa koje su se zvaničnici obraćali okupljenima”, rečeno je Srni u Ministarstvu.

Iz Ministarstva navode da su se dezinformacije o navodnoj zabrani pjevanja partizanskih pjesama proširile društvenim mrežama.

“Riječ je o skupu republičkog nivoa kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Republike Srpske, Srbije, BiH, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. Neprimjereno je optuživati organizatora za zabranu partizanskih pjesama, ali na izbor trenutka u kojem će se pjesme početi pjevati organizator je morao reagovati”, rečeno je u Ministarstvu.

U zvaničnom dijelu programa, poemu Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka” govorila je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Radenka Ševa, pjesmu “Oj, Kozaro” pjevala je operska pjevačica i glumica iz Banjaluke Miljana Radinović, a čuveno Kozaračko kolo u prigodnom skeču pjevali su i glumci Narodnog pozorišta Srpske i Pozorišta Prijedor Goran Jokić i Željko Kasap.

U Centru javne bezbjednosti Prijedor Srni je rečeno da nikakav incident, niti bilo kakvo ometanje skupa na Kozari ili narušavanje javnog reda i mira nisu zabilježeni i da je skup protekao u najboljem redu, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender