19. 09. 2020.
Orićev saborac o zločinima: Izjava na 130 strana

Orićev saborac o zločinima: Izjava na 130 strana

Orićev saborac o zločinima: Izjava na 130 strana

Avdić kaže da je o svirepim zločinima Orića i drugih protiv srpskog civilnog stanovništva pisao i Haškom tribunalu, te da je tri sata o tome pričao haškom istražiocu Zbignjevu Vojdlu, koji mu je rekao da o Orićevim zločinima treba da ćuti i da mu kaže ako zna nešto o zločinima Srba prema muslimanima.

U izjavi Avdića na više od 130 strana, koja je u posjedu lista “Pres Republika Srpska”, navodi se, između ostalog, da je Orić u napadu na Lozničku rijeku u ljeto 1992. godine jednu zarobljenu Srpkinju, koja je bila u poodmakloj trudnoći, rasporio nožem i živoj joj izvadio dijete iz stomaka.

Avdić iz Glogove kod Bratunca, koji je od 1992. do 1995. godine bio pripadnik muslimanske vojne jedinice koja se nalazila pod Orićevom komandom, piše da je Orić na isti način ubio i zarobljenu Srpkinju iz Kravice, a jednoj zarobljenoj u Fakovićima je prije ubistva nožem odsjekao prst, da bi sa njega uzeo zlatan prsten.

Prilikom muslimanskog napada na Kravicu i okolna sela 7. januara 1993. godine, Avdić kaže da su on i njegovi saborci pod Orićevom komandom ubili 44 lica srpske nacionalnosti, popalili nekoliko stotina kuća, a svu stoku i živinu iz tih sela otjerali u Srebrenicu.

“Znam lično da su Orić i jedan po nadimku Kezo iz Glogove, taj je bio zamjenik Ejuba Golića, sada živi u Tuzli, tada zaklali pet zarobljenih Srba. Od odsječenih glava napravili su dva gola, a onda su petom i glavom igrali fudbal. Bila je masa naših vojnika koji su to vidjeli”, piše u svom svjedočenju Avdić.

Prema njegovim riječima, u napadu na selo Voljavicu, Orićeva jedinica zarobila je desetak djevojaka, starosti do 25 godina, koje su prvo cijelu noć silovane, a zatim ubijene.

Avdić je opisao i napad hiljadu muslimana iz Srebrenice na Fakoviće 1. oktobra 1991. godine, kada je ubijeno 19 srpskih civila, a da se Orić ponovo nožem iživljavao nad zarobljenim Srpkinjama.

Samir Avdić tvrdi da su Orić, Zulfo Tursunović i ostali komandanti muslimanske vojske u Srebrenici, ali i komandanti policije i političke vođe, likvidirali najmanje 800, a vjerovatno i svih 1.200 muslimana iz tog i okolnih mjesta, prije jula 1995. godine i zauzimanja srebreničke enklave od Vojske Republike Srpske.

Nakon ovih ubistava svojih sunarodnika, Orić bi, kako je naveo, u radio-programu davao izjave da su njegove žrtve stradale u srpskim zasjedama i napadima.

Avdić je ispričao i da je “od Alije Izetbegovića u aprilu 1995. godine stigla naredba da neki posao bude odrađen kako bi došao NATO”, te da je tada Orić izdao naredbu Muji Mandžiću, koji sada živi u Sanskom Mostu, da minobacačem 120 milimetara gađa igralište srednjoškolskog centra u Srebrenici u momentu kada su djeca održavala turnir u fudbalu.

Granate su tada ubile oko 80 djece, a za taj zločin Orićevih vojnika, optuženi su ponovo Srbi.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender