18. 09. 2020.
Referendum u Grčkoj

Referendum u Grčkoj

Referendum u Grčkoj

Biračka mjesta otvorena su jutros nešto poslije sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Prvi glasači okupili su se ispred glasačkih centara gotovo pola sata prije njihovog otvaranja.

Atina, kako javlja izvještač Tanjuga, oblepljena je plakatama sa porukama glasačima da zaokruže “Oxi” ili “Nai”, a na plakatima protiv prihvatanja predloga međunarodnih povjerioca može se naći i slika nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea.

Takođe i današnja grčka štampa je u znaku referenduma i na naslovnim stranama preovladava reč “Oxi”.

Među prvim glasačima preovladavaju pristalice vladinog zahtjeva da se odbije prijedlog međunarodnih povjerioca.

Izlazeći sa glasačkog mjesta nadomak trga Omonia od glasača se moglo čuti “Oxi”, kao jasna poruka za šta su glasali.

Na referendumu pravo glasa ima 9.855.029 birača koji će se sa “da” (Nai) ili “ne” (Oxi) izjašnjavati na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke.

Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974., kada su odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte “crnih pukovnika”.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Na referendumu pitanje glasi “Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga”.

Povjerioci Grčke zahtjevaju reforme u zamjenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedjeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije željela da prihvati ovaj predlijog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao “ultimatumom” i ucjenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o “velikodušnoj ponudi”.

Cipras je, u petak veče, svojim pristalicama, poručio da treba da zaokruže “ne”, da bi “dostojanstveno živjeli u Evropi”.

On je odbacio upozorenja lidera EU da bi “ne” na referendumu značilo izlazak Grčke iz evrozone.

“U nedjelju ne odlučujemo samo o tome da li ćemo ostati u Evropi – odlučujemo o tome da u Evropi živimo dostojanstveno”, rekao je Cipras pozivajući građane da glasaju sa “ne” ulatimatumu i da okrenu leđa onima koji će ih terorisati.

Bivši grčki premijeri Kostas Karamanlis, Antonis Samaras i Konstantin Micotakis, kao i gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis, poručili su Grcima uoči referenduma da ne izoluju svoju zemlju unutar EU i da na referendumu glasaju za reforme koje će omogućiti nastavak finansijske pomoći Grčkoj.

Uoči referenduma, grčka agencija Ipsos objavila je rezultate ankete, koja pokazuje podeljenost u Grčkoj oko referenduma, prema kojoj bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi.

Takođe, oko 12 odsto građana neopredeljeno je po tom pitanju, o kome treba da se izjasne na referendumu.

Ukoliko građani na referendumu prihvate uslove povjerioca to bi moglo izazvati političku krizu, jer je ministar finansija Janis Varufakis najavio podnošenje ostavke, te bi vladajuća “Siriza” bila suočena na nepovjerenjem građana.

Prema podacima grčkog ministarstva finansija, ukupan iznos duga Grčke na dan 1. april ove godine, iznosio je 312,7 milijardi evra, prenose agencije.

Znatan njegov dio – 184 milijarde, otpada na Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) – 131 milijardu, kao i na vlade zemalja evrozone, uključujući Njemačku, Francusku, Estoniju, Slovačku.

Grčka je dužna i 27 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci (ECB) i 21 milijardu MMF.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender