29. 09. 2020.
Trotoari kao trkačke staze

Trotoari kao trkačke staze

Trotoari kao trkačke staze

Lijepo vrijeme, ljetni raspust ili sezona godišnjih odmora tjeraju građane svih generacija da slobodno vrijeme provedu u šetnji, ali kako su rekli, to je veoma često nemoguće.

Cvijeta Miljić kaže da nema ništa protiv biciklista, ali da jednostavno nemaju obzira prema pješacima.

Brinem se za bezbjednost svoje djece. Često predveče izađemo u šetnju i najviše vremena provedemo osvrćući se da vidimo da li nam se približava biciklista – rekla je Miljićeva.

Iako, kako kaže, bicikl nije automobil, voze ga velikom brzinom.

Kada bi u nekoga udarili, moglo bi doći do ozbiljnih povreda, ne samo za pješaka već i biciklistu – dodala je Miljićeva.

Dragana Savić je rekla da se uglavnom kreću u grupicama od dvoje ili troje i da su u većini slučajeva u pitanju osnovci ili srednjoškolci.

Nekada imam utisak da se takmiče ko će brže projuriti kroz masu ljudi – dodala je Savićeva.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka (CJB) poručuju da biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje ima najmanje 12 godina.

Vozač bicikla dužan je da se kreće što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, onda po toj traci. Ako na putu postoji posebno uređena biciklistička staza, vozači bicikla moraju da se kreću desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja – objasnili su u CJB-u.

Naglasili su da je za bicikliste koji se ne pridržavaju ovih zakonskih odredaba propisana novčana kazna od 40 KM.

U toku ove godine policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka su u gradu zbog ovakvih prekršaja ukupno izdali četiri prekršajna naloga – naveli su u CJB-u.

Specijalista urgentne medicine doktor Darko Obradović rekao je da su najčešće povrede pri padu sa bicikla ogrebotine, uganuća, modrice, prelomi, povrede glave i lica, bol u donjem dijelu leđa, bolovi u ramenima i koljenima.

– Kako bi se izbjegle povrede, treba da budemo svjesni prisutnosti svih učesnika u saobraćaju i, naravno, da poštujemo saobraćajna pravila – dodao je Obradović.

Nema gradnje staza

Prema informacijama iz Gradske uprave, ove godine nije predviđena izgradnja novih biciklističkih staza.

Kako su objasnili, dosadašnje aktivnosti kada je u pitanju biciklistički saobraćaj bile su uglavnom usmjerene na održavanje postojećih staza i saobraćajne signalizacije vezane za biciklistički saobraćaj. Banjaluka ima samo oko osam kilometara raspoloživih staza, piše Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender