26. 09. 2020.
Sjednica SB UN odložena za srijedu u 16 časova

Sjednica SB UN odložena za srijedu u 16 časova

Sjednica SB UN odložena za srijedu u 16 časova

Sjednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena je za srijedu u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

Sjednica Savjeta bezbjednosti bila je zakazana za 16 sati, pa pomerena za 17 po srednjoevropskom vremenu.

Sat vremena pred najavljeni početak sastanka Savjeta bezbjednosti na kojoj je trebalo da bude razmatran predlog britanske rezolucije o Srebrenici, kineske diplomate pokušavale su da pronađu rješenje sa predstavnicima SAD i Rusije, saznaje RTS.

Rusija je ranije u toku dana članicama Savjeta bezbednosti UN saopštila da planira da uloži veto na tekst britanske rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije, javio je Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Franucska agencija prenosi da je sjednica Savjeta bezbednosti UN odložena pošto su SAD i Rusija održale hitne razgovore o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici.

Zamjenik ambasadora Rusije pri UN Petr Iličev ocijenio je da nacrt “stvara podjele” i da je fokusiran samo na “jednu stranu konflikta”.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica. Tekst britanske rezolucije je apsolutno neprihvatljiv za Srbiju.

Premijer Aleksandar Vučić ocijenio je nedavno da dokument nije u cilju pomirenja već da je naprotiv produbio podjele i probudio teške emocije u regionu.

KINA PREDLAŽE ODLAGANjE GLASANjA O REZOLUCIJI DO KONSENZUSA

Kina, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, predložila je danas da se glasanje u Savetu bezbjednosti UN o rezoluciji o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tijela svjetske organizacije, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odlozi dok se ne postigne konsenzus svih članica.

Kina smatra da predlozeni tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

RUSIJA NIJE PODNIJELA SVOJ PRIJEDLOG REZOLUCIJE

Potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je ranije u toku dana da Rusija nije pustila svoj prijedlog rezolucije o BiH. Tako da će se večeras u Savjetu bezbjednosti UN glasati samo o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

Dačić je za TV N1 rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata i da će nakon toga sve biti poznato.

Kada je riječ o ruskom vetu, Dačić je objasnio da je Srbija iznijela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podjela.

“Predsedik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsednik je postupio ispravno, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostpostavke o vetu”, rekao je Dačić.

On je dodao da vjeruje da će članice Savjeta bezbjednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podjelama.

“Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo”, smatra Dačić.

Kako je istakao Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje sa BiH.

“I sa Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatovali da su nezgodni ovakvi datumi jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju”, rekao je Dačić.

Srbija i srpski narod, istorijski gledano, nisu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinitelji genocida, izjavio je Dačić ocenivši da će na osnovu britanske rezolucije, kada je o političkim posledicama reč, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske.

“Zato je važan pristup, prvo moramo da se uravnoteženo govori o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se menjaju, ali RS je istorijska tvorevina Dejtonskog sporazuma”, ukazao je Dačić.

Taj sporazum su, podsjetio je, predložile velike sile.

“Nisu ga s oduševljenjem prihvatili ni Milošević ni predsednik RS. Političari mogu da se menjaju, da se vole ili ne vole, ali Srbija i RS, koje je sastavni deo BiH, će biti veći i to nema šanse da bilo ko ugrozi”, rekao je Dačić.

Srbija se nikada nije bavila utvrđivanjem ili poricanjem da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ovdje je riječ o tome može li se rat u Bosni i Hercegovini i genocid uopšte svesti samo na jedan događaj, zapitao je on.

Srbija je, istakao je, jedina zemlja u regionu koja je osudila zločin u Srebrenici i procesuirala osumnjičene za učestvovanje u tom zločinu, ocenivši da iza insistiranja na rezoluciji leže interesi “nekih zemalja koje traže namirivanje računa s drugim zemljama”.

“Ako od svih zločina i genocida koji su bili u 20. veku donosimo rezoluciju samo o Ruandi i Srebrenici, ovde je očigledno da neke zemlje traže polje za namirivanje računa s nekim drugim zemljama. Velika Britanij ima velike interese u islamskom svetu i misli da će se tako, pošto učestvuje u mnogim kampanjama u tim zemljama, najklakše da tako namiri račune prema maloj zemlji kao što je BiH”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ne sme se zaboraviti da je Velika Britanija jaka sila s kojom Srbija ima dobre odnose, ali da ne možemo da prećutimo da je britanska rezolucija “skrivana od nas i nije pripremana zajedno s nama”.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender