29. 09. 2020.
Zašto fudbaleri umiru na terenu?

Zašto fudbaleri umiru na terenu?

Zašto fudbaleri umiru na terenu?

Prećutkivanje istine, nasljedna bolest ili anomalija koja se javi između dva pregleda, razlozi su zbog kojih stižu tužne vijesti sa fudbalskih terena. O sve češćoj pojavi da fudbaleri umiru na terenu od srčanih problema za „Blic” je govorio dr Arsen Ristić, direktor Klinike za kardiologiju.

Goran Gogić, bivši igrač Zvezde, koji je stradao u Kini, peti je fudbaler koji je na ovaj način izgubio život u posljednja četiri mjeseca.

Bivši igrač Boltona Fabris Muamba je u martu 2013. godine doživio srčani udar na utakmici FA kupa sa Totenhemom. Ljekari su mu spasli život, ali je fudbaler iz Demokratske Republike Kongo morao da okonča karijeru. Muamba je prije nekoliko mjeseci počeo da uči za trenera.

– Ono što je izvjesno je da je nivo opterećenja i pritiska na mlade ljude sve veći. Sama metodologija testiranja je dovoljno dobra da otkrije sve velike probleme koji bi mogli da budu fatalni. Da bi se dobila dozvola za igru, prolaze se pregledi. Do komplikacija i smrti dolazi ako se oni ne sprovedu, ako problem nije detektovan ili ako je on nastao između dva pregleda. Nažalost, dešava se i da se klubovi ne pridržavaju propisa.

U takvoj situaciji pita se samo klub, odnosno igrač ne može da traži da igra bez dozvole ljekara.

Tadašnjem fudbaleru Crvene zvezde Lukašu ljekari su zabranili da se bavi sportom 2007. godine, te je Portugalac završio karijeru u Beogradu. Savjetovano mu je da izbjegava fizičke napore, ali je nažalost Lukaš preminuo u maju ove godine od posljedica srčanog udara.

– Niko ne može da igra na svoju odgovornost, neće dobiti dozvolu. To je nemoguće, kao da neko želi da rizikuje i dobije vozačku dozvolu iako nije prošao testove.

Poslije tragedije našeg Gorana Gogića u Kini, on je rekao da odgovornost za to ne mora da bude na ljekarima koji su obavljali preglede.

– Svuda u svijetu postoje pravila kako se vrhunski sportisti pregledaju. Uputstva su sistematična i ko se toga pridržava ne može da bude odgovoran. Sportisti su obavezni da odlaze na preglede, ali fatalni problem može da se pojavi u međuintervalu – rekao je dr Ristić.

O Gogićevom slučaju dr Ristić nije mogao da govori pošto nije upoznat sa slučajem.

– Najčešće je uzrok smrti neka nasljedna bolest ili neko zapaljenje srčanog mišića. Rijetko kod mladih ljudi dolazi do srčanog udara i ne vjerujem da je i ovog puta to bio problem.

Igrači koji su od 2013. preminuli zbog srca:

Kventin Margerit, Francuska, april 2013.

Domenik Rup, Nemačka, april 2013.

Berat Šaćiri, Njemačka, maj 2013.

Alen Pamić, Slovenija, jun 2013.

Kristijan Benitez, Katar, jul 2013.

Seku Kamara, Indonezija, jul 2013.

Karlos Markeš, Portugalija, novembar 2013.

David Pol, Škotska, decembar 2013.

Akim Adams, Mađarska, decembar 2013.

Džejmi Skiner, Škotska, decembar 2013.

Dipak Adhikari, Nepal, novembar 2014.

Gregori Martens, Belgija, april 2015.

Tim Niko, Belgija, maj 2015.

Kristijan Gomez, Argentina, maj 2015.

David Faramola Onija, Malezija, jun 2015.

Goran Gogić, Kina, jul 2015.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender