24. 09. 2020.
Ministri evrozone: Nećemo pomoći Grčkoj

Ministri evrozone: Nećemo pomoći Grčkoj

EU: Atina ima rok do kraja sedmice

Članice evrozone dale su rok Grčkoj do kraja sedmice da predstavi prijedlog sveobuhvatnih reformi u zamjenu za zajmove, koji će omogućiti da zemlja ostane u zoni evra i izbjegne ekonomski slom.“Realnost je takva da imamo još samo pet dana. Do sada smo izbjegavali da govorimo o rokovima, ali noćas moram da kažem jasno i glasno da je konačni rok kraj ove sedmice”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Grčki premijer Aleksis Cipras treba da do petka, 10. jula, predstavi prijedlog, ali njemački kancelar Angela Merkel nada se da će uvjerljiv dokument o reformama dobiti od Ciprasa već sutra, da bi potom mogla da zatraži od njemačkog parlamenta da odobri pregovore o novom programu pomoći.

Merkelova je izjavila da “nije previše optimistična” u vezi sa pronalaženjem rješenja.

Predstavnici 19 članica evrozone su na jučerašnjem vanrednom samitu u Briselu rekli da će se lideri svih 28 članica EU ponovo sastati u nedjelju, 12. jula, da bi donijeli odluku o Grčkoj.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da će Evropska centralna banka osigurati da grčke banke raspolažu sa minimalnom neophodnom količinom novca da bi ostale likvidne do nedjelje.

Banke u Grčkoj zatvorene su već drugu sedmicu, a građanima je ograničena količina novca koju mogu da podignu sa bankomata. Ova mjera otežala je poslovanje kompanija, pošto dobavljači zahtijevaju isplatu u gotovini.

Cipras je napustio samit u Briselu u optimističnom raspoloženju, iako ostale članice evrozone zahtijevau reforme koje će još više otežati život Grcima, nakon što su oni na referendumu ubjedljivom većinom odbacili prethodni prijedlog kreditora.

“Diskusija se vodila u pozitivnoj klimi. Proces će biti veoma brz. Počinje u narednim satima, s ciljem da se zaključi najkasnije u nedjelju”, rekao je grčki premijer.

On je obećao da će se zalagati za socijalno pravedan dogovor koji će donijeti “konačan izlazak” iz krize, povratak Grčke u ekonomski rast i restrukturisanje grčkog duga, kako bi on bio održiv.

Tusk je upozorio da bi neuspjeh ugrozio poziciju EU u svijetu i napomenuo da je ovo “najkritičniji trenutak” u istoriji evropskog bloka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender