23. 09. 2020.
Sloveniju i Hrvatsku pogodilo jako nevrijeme, olujni oblaci stižu u BiH

Sloveniju i Hrvatsku pogodilo jako nevrijeme, olujni oblaci stižu u BiH

Sloveniju i Hrvatsku pogodilo jako nevrijeme, olujni oblaci stižu u BiH

Najjače nevrijeme u Hrvatskoj pogodilo je područje gornjeg Međimurja, Murskog Središća i okolnih sela, te dijelove opština Sveti Martin na Muri i Štrigova. Oko 16 sati je padao grad (tuča) veličine oraha i lješnika. Tuča je padala desetak minuta, negdje i u dva navrata, a razmjere štete na poljoprivrednim kulturama biće poznate idućih dana.

Lokalni portal emedjimurje javlja kako je nevrijeme prošlo kroz Mursko Središće i da je nakon prestanka prve tuče, uslijedila jaka kiša, a potom drugi nalet hladnog vjetra koji je sa sobom donio drugi “paket” tuče, ovaj puta manjeg obima.

Nevrijeme je donijelo i ubrzan pad temperature vazduha. Tako se temperatura u Pleškovcu za vrijeme nevremena spustila na 22°C. U isto vrijeme je u desetak kilometara udaljenom Čakovcu izmjereno 31°C, a u Varaždinu 34°C, piše Crometeo.

Meteorološke službe javljaju da je u Budimpešti u samo sat vremena temperatura pala s 36,2 na 20,9°C! Slično je bilo i u Gracu, gdje je temperatura pala na 20 stepeni!

Olujno nevrijeme se polako širi ka Slavoniji, a oblaci i munje se vide i iz gradova na sjeveru Republike Srpske, gdje već duva jak vjetar. Tokom noći u sjeverozapadnim krajevima RS se očekuje kiša praćena jakim vjetrom.

oblaci nad Kozarom 2

FOTO: Kišni oblaci iznad Kozare

PROGNOZA ZA ČETVRTAK

Meteorolozi za sutra najavljuju promjenjljivo oblačno i ugodnije vrijeme, s temperaturom za oko 10 stepeni nižom u odnosu na danas. Ujutro još ponegdje sa slabom kišom, a popodne s po kojim pljuskom u planinama i na istoku.

Jutro pretežno oblačno na sjeveru i u centralnom pojasu gdje još ponegdje može biti sa mjestimičnom slabom kišom. Na jugu vedro. Tokom prijepodneva promjenjljivo sa sunčanim intervalima i suvo, ugodnije ali i dalje vrlo toplo vrijeme.

Poslijepodne u planinama i na istoku postojaće uslovi za lokalne grmljavinske procese i po koji pljusak. U većini ostalih predjela suvo, sunčano ili sa sunčanim periodima. Uveče ponovo više oblaka na sjeveru.

(Istinito)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender