01. 10. 2020.

Dušanka Majkić uz poslaničku platu dobija i penziju

Eventulano kašnjenje penzija u Srpskoj ne bi trebalo da je brine, jer joj je po zakonu o platama već isplaćena otpremnina od 28 hiljada maraka.U trenutku kad je zatražila penzionisanje nije se nalazila u stalnom radnom odnosu, kažu iz fonda PIO.

“Dušanka Majkić iz Banjaluke, nalazi se u evidencijama Fonda PIO kao korisnik starosne penzije. Imenovana je ostvarila pravo nakon podnošenja zahtjeva krajem maja 2015. godine i u postupku ostvarivanja prava nije se nalazila u statusu osiguranika”, navedeno je iz Fonda.

U status osiguranika, međutim, vratila se već dva dana kasnije i to kao profesionalni poslanik.Pojedini članovi Parlamentarne komisije za admininistrativne poslove, koja su Majkićevu rješenjem vratili na posao, kažu da je sada njena penzija sporna.

“To je još jedna zloupotreba, jer je ona bila dužna obavijestiti pošto je u njenom zahtjevu stajalo da će ona prekinuti penziju.Ja moram reći da će to pitanje biti problematizovano već na sljedećoj sjednici i da je većina članova komisije tada podržala moju ideju da se ovo pitanje riješi drugačije”, rekao je za ATV Momčilo Novaković, član Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

Momčilo Novaković objašnjava da je kao rješenje problema predlagao da se Majkićeva vrati u parlament, ali ne u statusu profesionalnog poslanika, nego kao honorarac. Kako bi joj to značajno umanjilo primanja, Majkićeva na to nije pristala, a njen potez nisu željeli da komentarišu SNSD-ovi članovi komisije.

Iz poreske uprave Republike Srpske brane potez Majkićeve.Tvrde da je za sve kriva odluka Ustavnog suda RS koji je odredbu zakona o PIO koja predviđa obustavljanje penzije za lice koje se ponovo zaposli, proglasio neustavnom. Zbog toga su danas skupštine na svim nivoima, prepune ustavobranitelja, ali ne i onih koji bi branili moralnost takvog čina, javlja Atv.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender