30. 09. 2020.
“Neriješen slučaj”: 9 ubistava na području CJB Banjaluka i dalje misterija

“Neriješen slučaj”: 9 ubistava na području CJB Banjaluka i dalje misterija

“Neriješen slučaj”: 9 ubistava na području CJB Banjaluka i dalje misterija

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, u domaćim tužilaštvima ima oko 230.000 neriješenih predmeta. Među njima nekoliko teških ubistava i pljački čiji počinioci još nisu privedeni pravdi.

O nekim zločinima sa ove liste se pričalo danima, pa i godinama. Ipak, vremenom većina ljudi potpuno je zaboravila da su počinioci ovih nedjela još na slobodi. Na području banjalučkog regiona pod oznakom “predmet neriješen” vodi se 121 slučaj u kojima je istraga i dalje otvorena.

Među tim slučajevima devet je neriješenih teških ubistava i nekoliko razbojništava među kojima je najveće pljačka Rajfajzen banke. Pod oznakom “neriješeno” u banjalučkom regionu još se vode ubistva: Jasmina Imširevića, Mirjane Lovrić, Đorđa Milosavljevića, Milana Vukelića, Gorana Kotura, Borke Ožegović, Ruška Pajića, Irene Predojević, Dušanke Teodorović i Milana Trivića.

Zamjenik glavnog tužioca Okružnog banjalučkog tužilaštva Sead Žerić kaže da je policija i tužilaštvo na tim predmetima provela dane i dane rada i učinila mnogo.

Nažalost, do danas nije bilo rezultata u otkrivanju počinilaca. Kako vrijeme odmiče, sve je teže otkriti ovakve slučajeve i ono briše dokaze. Oni se najčešće otkrivaju slučajno tokom istrage u nekom drugom predmetu ili ako neko prizna ili slučajnim DNK nalazima. Tužilaštvo je u svim ovim slučajevima uradilo sve što je u njegovoj moći – kazao je Žerić i dodao da ovi predmeti neće zastarjeti.

On je istakao da je zastara za teška ubistva 30 godina i da se nada da će oni u tom roku, ali mnogo ranije biti otkriveni. Žerić je istakao da banjalučko Okružno tužilaštvo i pored ovih neriješenih slučajeva, ima uspješan i najbolji rad u BiH.

Naši tužioci imaju u prosjeku nešto više od po tri stara neriješena predmeta u radu. To je mali broj koji više ne zahtijeva izradu posebnog plana rješavanja starih predmeta – objasnio je Žerić.

Jedan od slučajeva, koji je najviše uzburkao i najduže interesovao javnost u RS, je ubistvo Milana Vukelića. On je ubijen 6. novembra 2007. godine u eksploziji bombe koja je najvjerovatnije aktivirana daljinskim upravljačem dok je vozio automobil “ford fijesta” u banjalučkom naselju Starčevica.

Tada su sa Vukelićem teško povrijeđeni Banjalučani Tomislav Dobrinjac i Slava Pepinović, koji su se nalazili u Vukelićevom “fordu”. Milanu Vukeliću, prije nego što je ubijen, više puta je prijećeno.

Ubistvo Irene Predojević iz Kozarske Dubice je jedno od najmonstruoznijih ubistava u Srpskoj, a ono još nema sudski epilog. Predojevićeva je ubijena u avgustu 2005. godine, a ovaj slučaj šokirao je mještane Kozarske Dubice.

Nestala je u noći između 6. i 7. avgusta 2005. godine u Kozarskoj Dubici dok se vraćala kući nakon noćnog provoda s prijateljicama. Njeno tijelo pronađeno je zapaljeno 8. avgusta 2005. godine na divljoj deponiji u selu Božići, kod Kozarske Dubice. Ubistvo Ruška Pajića već skoro pet godina vodi se kao “neriješen slučaj”. On je pronađen mrtav 22. februara 2010. godine u svom automobilu “pežo 405” ispred jedne vikendice u Čokorskim poljima kod Banjaluke. Ubica je u njega ispalio 15 hitaca, a korišćeno je oružje s prigušivačem.

Neuhvatljivi Pahuljica

Glavobolje policiji izazivaju i serijski pljačkaši kao što je razbojnik Pahuljica. Sumnja se da je taj čovjek odgovoran za više od 23 razbojništva u marketima, prodavnicama, apotekama i kladionicama u Banjaluci, Prijedoru, Prnjavoru, Derventi i Laktašima, što ga čini svojevrsnim rekorderom.

Nadimak je dobio po izvezenoj snježnoj pahuljici na pletenim rukavicama koje je koristio u desetak pljački. Vjeruje se da je u pljačkaške pohode krenuo krajem 2010. godine i još je neuhvatljiv. Iako vremenom mijenja oružje, maske, rukavice, njegov stil je uvijek isti i po tome prepoznatljiv. U posljednje vrijeme se “smirio”, tako da je pitanje da li će ikad biti otkriven.

Uniforme

Jedna od misterioznih pljački za policiju je i ona iz decembra 2004. godine kada su maskirani razbojnici oteli 2,04 miliona maraka iz vozila za transport novca Rajfajzen banke. Razbojnici su bili obučeni u uniforme SFOR-a, a vozilo su presreli na putu Banjaluka – Kneževo u mjestu Jasenov Do. Obezbjeđenju i vozaču su zaprijetili puškama te oteli novac. U ovom slučaju privođeno je više osoba, ali do danas niko nije optužen za to krivično djelo.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender