18. 09. 2020.
Petrovdanski dani: Sjećanje na srpske žrtve u Srebrenici

Petrovdanski dani: Sjećanje na srpske žrtve u Srebrenici

Petrovdanski dani: Sjećanje na srpske žrtve u Srebrenici

U večernjim časovima planirano je otvaranje izložbe “Moje Јadovno” u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici u organizaciji Udruženja građana “Јadovno 1941” iz Banjaluke i Odbora za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Nakon večernjeg bogosluženja, koncert duhovne muzike održaće muzički sastav “Srbče”, a potom će biti organizovano paljenje petrovdanskih lila.

“Petrovdanski dani” održavaju se kao znak sjećanja na 69 srpskih vojnika i civila koje su muslimanske snage ubile na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te u Biljači i Zagonima kod Bratunca.

Tog dana zarobljena su 22 Srbina na Zalazju. Posmrtni ostaci njih desetoro pronađeni su i identifikovani prije tri godine, dvoje je ekshumirano ranije, a 10 se još vodi kao nestalo.

Manifestacija će biti završena na Petrovdan, 12. jula, služenjem parastosa za poginule Srbe kod Spomen-obilježja u selu Zalazje.
U okviru “Petrovdanskih dana”, sinoć je u Srebrenici održan okrugli sto o temi “Hronika stradanja Srba 1992-1995. godina” i predstavljena knjiga “Polja nesreće” autora Milivoja Ivaniševića. Publicista i novinar Biljana Živković rekla je da je nakon dugog istraživanja istorijskih podataka ustanovila da se ovdje dogodio genocid nad Srbima u pravom značenju te riječi, jer su, kako je rekla, tokom četiri ratne godine sistematski, organizovano i planski uništavani i progonjeni.

U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla održana je promocija knjige “Srpsko srce Јohanovo” autora Veselina Dželetovića. Autor je rekao da roman predstavlja svjedočanstvo o trgovini organima Srba koje je iznio jedan imućni Nijemac Јohan, kojeg je presađeno srce “natjeralo” da dođe do istine o tome kome je pripadalo.

U okviru manifestacije “Petrovdanski dani” postavljena je i izložba o stradanju Srba u Podrinju od 1992. do 1996. godine pod nazivom “Podrinje, nekažnjeni zločin”.

Izložbu čini 20 panoa sa fotografijama, faksimilima dokumenata, spiskovima ubijenih i izjavama svjedoka o stradanju srpskog naroda i počiniocima zločina nad Srbima u srednjem Podrinju.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender