30. 09. 2020.
Srebrenica/Bratunac: Parastos žrtvama zločina Orićevih vojnika

Srebrenica/Bratunac: Parastos žrtvama zločina Orićevih vojnika

Srebrenica/Bratunac: Parastos žrtvama zločina Orićevih vojnika

Liturgijom, parastosom i polaganjem cvijeća odata je pošta srpskim žrtvama koje su prije 23 ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića.

Pošta je odata ubijenim iz srebreničkih sela Zalazje i Sase, kao i bratunačkih Biljača i Zagoni

U obraćanjima, poslije parastora na groblju u Zalazju, ukazano je da su prve žrtve na ovim prostorima bile srpske, od najmlađih do najstarijih.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, na Petrovdan 1992. godine upale su u nekoliko srpskih sela – ubile 69, a zarobile 22 Srba.

Od aprila 1992. do maja 1996. u srebeničkim srpskim selima ubijeno je 474 osobe, od kojih devetoro djece.

Sjećanje na srebreničke žrtve počelo je svijetom liturgijom u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, u kojem je priređena izložba “Stradanja u logoru Jadovno”.

Svjetoj liturgiji prisustvovao je šef misije OEBS u BiH Džonatan Mur, koji rekao “Tanjugu”, da je važno poštovati i srpske žrtve zločina kao i one muslimanske u Potočarima.

“Srebrenica kao i sve opštine u BiH zaslužuju našu pažnju svaki dan. Bila mi je velika čast da učestvujem u ceremoniji 20 godina poslije genocida u Potočarima. Moramo poštovati sve žrtve i one koji su preživeli te zločine. Tako je isto važno poštovati i žrtve zločina koji se dogodio prije 23 godine”, rekao je Mur.

Poslije liturgije predstavnici lokalne samouprave i gradjani položili su vijence na groblju u Bratuncu, kao i selima Biljača i Sase.

Obilježavanje sijećanja zarvšeno je parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća poginulim borcima i civilima na spomen obilježju u selu Zalazje.

Vijence su položili, između ostalih, izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević, izaslanik Predsjedništva BiH Zoran Djerić, i Darko Sekulić iz UNHCR-a, kao i zamjenica načelnika opštine Srebrenica Biljana Rakić, predsjednik Skupštine opštine Miloš Milovanović, i načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mladjenović.

Pored njih, obilježavanju su prisustvovali predsjednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić, funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS), Vjerica Radeta, Zoran Krasić i Dragan Todorović, iz “Obraza” Mladen Obradović, a u ime “Dveri” Boško Obradović.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je Tanjugu da se današnjim obilježavanjem sećanja na žrtve završava manifestacija “Petrovdanski dani” čiji je slogan “23 godine zločina bez kazne”.

“To je posvećeno stradanju srpskog naroda na Petrovdan 1992. u Biljači, Sasama, Zalazju i Zagonima, gdje je za jedan dan zvjerski ubijeno 69 srpskih civila i boraca”, objasnio je on.

Zamjenica načelnika opštine Srebrenice Biljana Rakić rekla je da bi 12. jul trebalo da bude datum kada se obilježava zločin nad Srbima u Podrinju.

Ona je izrazila mišljenje da treba vratiti dan jsećanja na srpske žrtve sa prve subote u julu na 12. jul u Srebrenicu, kako bi se čulo u tom gradu i za srpske žrtve.

Mladen Grujičić, predsjednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Srebrenice kazao je da ova organizacija 23 godine obilježava stradanje srpskog naroda u Zalazju.

“Mi dolazimo ovdje da poštujemo naše žrtve. Ne trebaju nam zvaničnici, niti 50.000 ljudi da bismo pokazali da smo stradali”, objasnio je on.

Grujičić je kazao da ono što se juče desilo u Potočarima, kada je napadnut srpski premijer Aleksandar Vučić, ostavlja neobrisiv trag na Srbe u Srebrenici.

“Ako jedan zvaničnik nije zastićen gdje se nalazi 2.000 policajaca, kako su onda Srbi u Srebrenici zaštićeni. Bošnjačka strana želi brojem da fascinira svjetsku javnost kako su oni stradali tu skupljajući ljude iz dijaspore, i one koji su spremni da učine svašta. Kako onda Srbi mogu da budu sigurni u Srebrenici kada dolaze osobe u grad kako bi napravile ekces”, upitao je Grujičić.

Srpski narod, prema njegovim riječima je ponosan, ne veliča svoje žrtve, već ih poštuje.

On je dodao da se možda premalo govori o srpskom stradanju, te naglasio da prilikom obilježavanja Srbi nisu napravili nijedan incident, niti će ga praviti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender