22. 09. 2020.
Članovi bh. delegacije opljačkani na plaži u Rio de Žaneiru

Članovi bh. delegacije opljačkani na plaži u Rio de Žaneiru

Građani platili putovanje političara na Svjetsko prvenstvo u Brazil

Građani BiH platili su ukupno 37.978 KM za putovanje tri uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu. Na čelu Ministarstva u tom trenutku nalazio se donedavni ministar i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Iako su zvaničnici u BiH tvrdili da na manifestaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu putuju o vlastitom trošku izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH govori suprotno.

“Zbog rada u konzularnom uredu tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu organizovan je boravak za tri zaposlena iz Ministarstva. Ukupni izdaci po
fakturi dobavljača su iznosili 37.978 KM, a odnose se na avio prevoz (15.450 KM), hotelski smještaj (15.528 KM) i troškove zakupa kancelarije (7.000 KM). U skladu sa izdatim nalozima isplaćene su dnevnice zaposlenima u iznosu od 6.579 KM”, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Dodaju kako im tokom obavljanja revizije nisu prezentovane nikakve informacije o potrebi za boravkom tri zaposlena tokom cijelog perioda trajanja prvenstva.

“Takođe nam nije prezentovana ni informacija o broju obavljenih konzularnih radnji tokom boravka u Brazilu”, piše u Izvještaju.

Revizori su stava kako ovakav način boravka nije opravdan s obzirom da su događaju prisustvovali i uposlenici bh. ambasade u Washingtonu koja nerezidentno pokriva Brazil i koja je mogla obezbijediti uslove za nesmetan boravak i povratak bh. građana u BiH u slučajevima nepredviđenih situacija.

Zanimljiv je podatak da su izdaci telefonskih i poštanskih usluga Ministarstva ostvareni u iznosu od 1.119.641 KM.

Lagumdžija je za vrijeme obnašanja dužnosti ministra mogao potrošiti nevjerovatnih dvije hiljade KM telefona mjesečno, dok je njegova zamjenica Ana Trišić – Babić imala pravo na trošenje “skromnih” hiljadu KM telefona.

Ministarstvo vanjskih poslova raspolagalo je ukupno sa 97 automobila, a “kao i prethodne godine, za vozilo koje koristi ministar evidentirana je upotreba za vrijeme godišnjeg odmora”.

Za plaće u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH izdvojeno je više od 12,6 miliona KM u 2014. godinu, a za naknade bh. diplomata više od 9,5 miliona KM.

Podsjećamo i Lagumdžija je imao namjeru putovati na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, pretpostavljamo o državnom trošku, ali su ga u tom naumu spriječile katastrofalne poplave koje su zadesile BiH.

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender