25. 10. 2020.
Darko Šarić prošao poligraf

Darko Šarić prošao poligraf

Šarić osuđen za šverc kokaina

Narko-bos Darko Šarić proglašen je krivim u Specijalnom sudu za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. Krivima su proglašeni i svi optuženi. Šarić, kao ni njegov advokat nisu se pojavili u sudnici.

Sudija Siniša Petrović rekao je da su organizatori grupe optuženi Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović, kao i pokojni Ivan Dudić “Fric”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj završnoj reči predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zatvora, dok je Šarić tvrdio da nema dokaza da je on organizator šverca kokaina i da su mu optužbe izmontirane voljom bivše vlasti.

Tužilaštvo smatra da za optužene nema olakššavajućih okolnosti, dok je otežžavajućih na pretek jer su sve “radili sa direktnim umiššljajem, a pobude su bile isključivo sticanje enormne finansijske koristi”.

Za svedoke saradnike tužilaštvo je predložilo znatno manje kazne.
Tako je predložžio da Nebojšša Joksović dobije ne višše od ššest meseci zatvora, Radan Adamović ne više od deset meseci, dok je za Drašška Vukovića tražžio ne višše od osam meseci.

Ovaj proces koji se vodio po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je još njih 14 u bekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplenom oko dve tone kokaina u Urugvaju, a kasnije je više puta proširivan.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu je, osim Šarića, još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Osim Šarića, na optuženičkoj klupi su i: Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je počelo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bekstvu su još: Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender