18. 09. 2020.
Štab: MUP Srpske evakuisao Vučića i Pahora

Štab: MUP Srpske evakuisao Vučića i Pahora

Savjet ministara: Bezbjednosni sistem zakazao u Srebrenici

Savjet ministara BiH najoštrije osuđuje napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici, a od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i ostalih bezbjednosnih agencija zahtijeva se da hitno dostave sve informacije u vezi ovog gnusnog djela, izjavio je predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić.
Na konferenciji za novinare u Sarajevu održanoj nakon vanredne sjednice Savjeta ministara, Zvizdić je rekao da se počinioci moraju hitno pronaći i procesuirati.

Prema njegovim riječima, napad na Vučića u Potočarima bio je napad na sve što BiH radi na dobrosusjedskim odnosima.

On je naglasio da su nadležne institucije morale garantovati punu bezbjednost svim delegacijama na komemoraciji i da je ovaj događaj još jednom pokazao sve slabosti u bezbjednosnom sistemu BiH.

Zvizdić je demantovao navode da je imao informacije da bi moglo doći do napada na srpskog premijera.

On je predložio formiranje koordinacionog tijela koje bi razmjenjivalo informacije kada je u pitanju obezbjeđivanje velikih i značajnih događaja, ne samo unutar BiH, već i sa agencijama u regionu.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je Direkcija 23. juna uputila Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ zahtjev za pomoć u obezbjeđenju skupa u Potočarima, ali da, kako kaže, Sipa nije odgovorila na ove zahtjeve.

“Oni su to samo ignorisali i nisu odgovorili. Bilo je propusta u samoj organizaciji skupa. Taj linč i poniženje srpskog premijera moralo je da bude spriječeno”, zaključio je Mektić.

On je najavio da će Ministarstvo analizirati sve događaje u Srebrenici i na vrijeme dostaviti informaciju Savjetu ministara.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić potvrdio je da je istraga otvorena, da se radi na identifikaciji počinilaca, ali da još niko nije uhapšen za napad u Srebrenici.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender