26. 09. 2020.
Loša naplata takse: BHRT-u prijeti finansijski kolaps

Loša naplata takse: BHRT-u prijeti finansijski kolaps

Loša naplata takse: BHRT-u prijeti finansijski kolaps

Karamehmedović je na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH istakao da je BHRT dobio zvanično obavještenje da će, ukoliko u narednih desetak dana ne plati obaveze od gotovo milion KM, njegov račun biti blokiran.

“Ukoliko se to desi, BHRT će doživjeti kolaps koji će se odraziti i na RTV Federacije BiH kojoj BHRT pruža usluge produkcije”, upozorio je Karamehmedović.

Predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije o teškoćama sa kojima se BHRT suočava, budući da se bilježi konstantan pad naplate RTV takse, a značajan je gubitak i po osnovu martketinga.

Ukazavši na činjenicu da je BHRT prošle godine poslovao sa gubitkom od 700.000 KM, član Komisije Jovan Vukovljak iz DNS-a smatra da se mnogo novca, čak 51 odsto, izdvaja za bruto plate zaposlenih.

On smatra da bi trebalo razmisliti i o smanjenju broja zaposlenih u BHRT-u.

Član Komisije Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH tvrdi da BHRT ima malo priča o životu Hrvata u BiH, dodajući da bi, kada je riječ o nacionalnoj strukturi zaposlenih u ovoj medijskoj kući, njen osnivač mogao da bude Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sjednici je rečeno da je potrebno uraditi temeljnu rekonstrukciju finansiranja RTV servisa i donijeti novi zakon o RTV sistemu.

Istaknuto je da je trenutno proces digitalizacije u zastoju zbog manjka priliva sredstava.

Na kraju je sa tri glasa za, jednim protiv i dva uzdržana prihvaćen prošlogodišnji izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a i izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja BHRT-a, te k znanju primljen program rada za ovu godinu, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender