29. 09. 2020.
NASA: Istorijski suret svemirskog broda i Plutona

NASA: Istorijski suret svemirskog broda i Plutona

NASA: Istorijski suret svemirskog broda i Plutona

Svemirski brod “Novi horizonti” poslao je signal koji potvrđuje da je letjelica preživjela istorijski susret sa Plutonom, saopštila je Nasa.

Prvi pristigli podaci sugerišu da nije bilo problema prilikom prolaska broda pored ovog ledenog tijela brzinom od 14 kilometara u sekundi. Signal je primljen u opservatoriji u Madridu, koja je dio Nasine komunikacione mreže.

Poruci je bilo potrebno četiri časa i 25 minuta da pređe 4,7 milijardi kilometara i stigne do Zemlje, prenio je Bi-Bi-Si.

“Ne mogu da opišem kako se osjećam. Sve je baš kako smo planirali”, izjavila je Alis Boumen, menadžer operacija ove misije.

Naučnici i inženjeri burno su pozdravili prijem prvog signala u kontroli misije. Oni su se grlili i mahali američkim zastavama.

“Imamo zdrav svemirski brod, imamo snimljene podatke iz Plutonovog sistema i sada se udaljavamo od njega”, rekla je Boumenova.

Nasin administrator Čarls Bolden rekao je da je sa uspjehom ove misije obavljena posjeta svakoj planeti Sunčevog sistema.

Zvaničnici ove institucije kažu da je svemirski brod “pun slika” i da jedva čekaju da one stignu na Zemlju. Oni su ocijenili da je ovo izuzetan trenutak u ljudskoj istoriji.

Signal koji je primljen rano jutros sadrži samo inženjerske podatke, pošto je brod programiran da prvo javi da li je prolazak pored Plutona prošao dobro. Prve slike Plutona u visokoj rezoluciji trebalo bi da stignu tokom dana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender