30. 09. 2020.
Srpska raspisuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Srpska raspisuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Srpska raspisuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Za odluku je glasalo 45 zastupnika dok je 31 zastupnik bio uzdržan. Prema dnevnom redu, referendum bi trebao biti održan u periodu od šest mjeseci.

Poslanici iz koalicije “Domovina” nisu prisustvovali glasanju i pozvali su međunarodnu zajednicu da spriječi održavanje referenduma.

Prema odluci referendumsko pitanje glasi “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

Za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke. Utvrđeno je da odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku” Republike Srpske.

Da bi odluka Skupštine RS stupila na snagu, mora biti potvrđena i u Vijeću naroda RS, ali kako prenose mediji ona neće dobiti saglasnost Kluba Bošnjaka.

Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je Feni da će bošnjački delegati pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH i ukazao da će bošnjački klub iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporio odluku o referendumu jer, kako navodi, nanosi ogromnu štetu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da postoje ustavne i zakonske osnove, kao i politička opravdanost za održavanjem republičkog referenduma kao demokratskog oblika izražavanja građana o reformi pravosudnog sistema.

Čubrilović je, tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, istakao da referendum predstavlja jedan od najznačajnijih oblika izražavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom i naglasio da republički referendum i odluka koja će iz njega proizaći neće ugroziti integritet i suverenitet BiH.

“U osnovi referendum je izraz zahtjeva da se BiH vrati u okvire ustavnog uređenja u oblasti pravosuđa, a Narodna skupština Srpske će svoju odluku donijeti u skladu sa rezultatima izjašnjavanja građana na referendumu. Tako izražena volja građana mora se poštovati”, naglasio je Čubrilović.

On je napomenuo da održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu nikako ne ugrožava bilo koji međunarodni sporazum, pa ni Dejtonski mirovni sporazum.

“Održavanje referenduma je demokratsko, legitimno i legalno pravo Republike Srpske. Građani na referendumu mogu da izraze stav o svakom pitanju koje je od njihovih interesa”, rekao je Čubrilović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da bi jedinstvena odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH ojačala Srpsku.

“Na taj način bi poslali jasnu poruku jedinstva. Međutim, očigledno je da se nešto takvo ne može očekivati, jer prijedlog o održavanju referenduma nije dovoljno doboro shvaćen kod onih koji su ga kritikovali”, rekao je Dodik u završnoj riječi na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da su na posebnoj skupštinskoj sjednici pokazane mnoge razlike u Srpskoj, koja je, kako je naveo, podijeljena na dvije političke koncepcije, što nije nelgitimno.

“Iz ovoga je vidljivo da je Republika Srpska demokratsko društvo koje njeguje različita mišljenja i pozicije”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je od bošnjačkog rukovodstva srpski narod u BiH prije rata 1992. godine tretiran kao agresor i neko ko je počinio genocid.

“To je ono što sam imao u vidu radeći ovaj posao. Srpska je na kraju posljednjeg rata afirmisala svoju međunarodnu poziciji, a potpisnik je gotovo svih aneksa Dejtnoskog mirovnog sporazuma”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije usmjeren protiv BiH, međunarodne zajednice i građana Srpske.

“Ne bi bilo dobro da od ove priče napravimo cirkus. Potrebno je da smirimo strasti i sagledamo kako formulisati pitanje i kako će biti proveden referendum”, rekao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je ove godine povećan budžet Suda BiH za više od milion KM, za šta je odgovoran SDS.

“Ranije sam kritikovao SNSD, jer je bio uvećan budžet pravosudnih institucija BiH, a sada to spočitavam SDS-u”, kaže Stevandić.

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Stevančević istakao je da je potrebno održati referendum o Sudu i Tužilštvu BiH jer su pristrasni i neobjektivni.

“Zahtjev predsjednika Srpske Milorada Dodika za raspisivanje referenduma je opravdan. Republika Srpska posjeduje kapacitet za njegovo održavanje”, rekao je Stevančević.

Poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo naglasio je da ne prihvata referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je upitao kako će Republici Srpskoj biti vraćena nadležnost nad pravosudnim institucijama sa nivoa BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se različitim presudama Suda BiH kreira jedna nova politička realnost u kojoj bi jedni trebalo da budu zlikovci i zločinci, a drugi žrtve.

“Ako te i takve pravosudne institucije BiH koje su nametnute, jer visoki predstavnik ni od koga nije dobio pravo da ih uspostavlja, a koje su usmjerene protiv jedne strane, odnosno diraju građane Republike Srpske, a time i Srpsku, zašto onda Narodna skupština koja predstavlja te građane nema pravo da kaže šta misli o takvim institucijama”, rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Ona je naglasila da razmatranjem odluke o referendumu o sudu i tužilaštvu Narodna skupština uopšte ne izlazi iz okvira svoje nadležnosti.

Cvijanovićeva je istakla da Narodna skupština ima pravo da raspravlja i donosi odluke o svemu, pa i o referendumu.

“Priča o žrtvama, takođe, ima svoju vizuru. Bilo bi normalno da svi imamo jednak odnos prema žrtvama, jer ne smatram da bilo koja majka plače malo jače od neke druge majke zato što je druge nacionalnosti”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, to su ljudske vrijednosti i svako ko je normalan osjeća da je ljudska bol nešto na šta treba obratiti pažnju.

“Govorim o politikama koje se kreiraju na nečemu što je ljudska bol i nastojimo da se institucijama odupremo tome, te onome što jesu nakaradne prakse koje primjenjuju ove nakaradne institucije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da Narodna skupština ne radi ništa što je protivustavno i antidejtonski, a pogotovo nije protiv evropskih integracija, jer ovakva zemlja sa ovakvim pravosuđem ne može nikako postati članica EU.

“Imali smo s priliku da se upoznamo o zaključcima Savjeta za provođenje mira (PIK) i pitam te ljude koji smo to član Dejtonskog sporazuma prekršili zato što osporavamo postojanje Suda i Tužilaštva BiH. Nema člana koji smo prekršili zato što Ustav BiH, a to znači i Dejtonski sporazum i aneksi tog sporazuma, ne propisuju da takve institucije postoje na nivou BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da referendum jeste rješenje jer da nije bilo priče o referendumu niko se ne bi ni osvrnuo na ono na šta vlasti Srpske već godinama upozoravaju./

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović istakla je da je SDS učestvovao u promjeni zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH na štetu srpskog naroda.

“Ovi zakoni su usvojeni da mogu biti promijenjeni. Oni su mijenjani u parlamentu BiH na štetu srpskog naroda”, rekla je Stevanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević smatra da Sud i Tužilaštvo BiH nije trebalo da budu formirani.

“Aktuelna vlast u Srpskoj implicira da je SDS protiv referenduma, odnosno da je za ovakav Sud i Tužilaštvo BiH, što apsolutno nije tačno”, rekla je Karadžić Jovičević.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić tvrdi da nema selektivnog pristupa pravdi u BiH.

“Sud i Tužilaštvo BiH su pažljivo nacionalno izbalansirane prvosudne institucije. Visina i broj presuda za ratne zločine rezultat su ratnih dešavanja”, rekao je Bratić.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković izjavio je danas da održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ne znači raspakivanje Dejtonskog sporazuma.

On je tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je za ovo vrijeme od kada je SDS u vlasti na nivou BiH budžet Suda i Tužilaštva BiH povećan za oko 1,5 miliona KM.

“Imam osjećaj da i opozicija daje indirektnu podršku referendumu, ali kao da vide neke mračne sile koje bi se pojavile i koje bi nam pravile probleme”, naveo je Vuković.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštu BiH otvara zato što su u Tužilaštvu otvorene istrage za kriminal i korupciju poput slučaja kao što je “Bobar” banka.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica postavio je pitanje da li iza ovako koncipiranog referendumskog pitanja stoje garanti Dejtonskog sporazuma – zemlje kao što su Srbija i Rusija, naglašavajući da će konsekvence svega toga snositi narod u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, za ovakve i slične značajne stvari potrebno je imati obezbijeđen unutrašnji konsenzus i međunarodnu podršku, ali toga u ovom trenutku nema.

U skupštinsku salu došao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Kovač smatra da je neophodan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer je, kako je naglasio, njegovo provođenje ključno za opstanak Srpske.

“Mnogi u opoziciji ne razumiju šta znači referendum i kakav problem bi bio riješen njegovim provođenjem”, rekao je Kovač na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić tvrdi da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti proveden.

On je upitao da li će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao predlagač referenduma, podnijeti ostavku ukoliko ne bude upotrijebljen ovaj mehanizam?

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nade Planinčević kaže da opozicija, a ni građani ne dovode u pitanje potrebu mijenjanja loših stvari u Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Međutim, postavlja se pitanje da li aktuelna vlast u Srpskoj tako nešto može da uradi”, rekao je Planinčević.

Nakon posebne sjednice večeras je počelo redovno zajsedanje Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama i naknadama sudija u tužilaca u Republici Srpskoj.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je poslaničkim pitanjima Vladi Republike Srpske – “Aktuelni čas”.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

Biće razmatrani i Prijedlog zkaona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, te Prijedlog zakona o advokaturi.

Na dnevi red uvršteni su po hitnom postupku Prijedlog zakona o porezu na dohodak i pijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za refinansiranje duga Univerziteta u Istočnom Sarajevu. (agencije)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender