21. 10. 2020.
Džo Kojl, naš Škotlanđanin: Svuda pođi, ali Banjaluci kući dođi

Džo Kojl, naš Škotlanđanin: Svuda pođi, ali Banjaluci kući dođi

Džo Kojl, naš Škotlanđanin: Svuda pođi, ali Banjaluci kući dođi

Nakon nekoliko godina, Džo je ponovo sa nama u Banjaluci pa ćemo se i vratiti na početak, za sve one koji nisu upoznati sa tim dijelom karijere ovog ”banjalučkog Škotlanđanina”

Dakle, Džo, za one koji ne znaju, kako je počela tvoja karijera u Banjaluci?

Došao sam u Banjaluku 1996. godine u sklopu jedne organizacije koja je radila za mirovne snage ovde i odmah sam se povezao sa banjalučkom muzičkom scenom jer sam godinama bio muzičar u Škotskoj u bendu koji se zvao Dodžer. 2003. i 2004. godine snimio sam album “Christmas in Baghdad” u studiju Borisa Glišića u Banjaluci. Onda sam upoznao čovjeka kojeg zovu Opa, koji je kao naš menadžer organizovao snimanje drugog albuma u studiju Legato, takođe u Banjaluci. Taj album se zvao ”Champagne lifestile” (na njemu je gostovao i čuveni Bora Đorđević, u pjesmi ”Amsterdam”).

Postavu benda činili su gitarista Brajan Hilson iz Mančestera, bubnjar Saša Kasalović iz Banjaluke, a ja sam svirao bas i pjevao. Vratio sam se ponovo 2013. godine i uradio nekoliko svirki ”Džo Kojl benda” u drugoj postavi u kojoj su svirali Smajo (bubnjevi), Marko (bas) Nešo (gitara) i ja. Ovo je moj treći povratak u Banjaluku gdje ću ponovo imati tri-četiri svirke sa mojim prijateljima, a ako sve bude išlo kako treba plan je da se vratim ponovo i to u novembru

Možda će biti četvrta sreća Džo. Šta si radio ovih godina u međuvremenu kada nisi svirao u Banjaluci?

U proteklim godinama bio sam u Keniji, bio sam u Tanzaniji, dva puta sam bio u Kongou, nešto kratko u (rodnoj) Škotskoj jer je tamo previše hladno, zatim na Tajlandu gdje sam se nakratko oženio (smijeh) .

Kakav je raspored svirki u Banjaluci?

18. jula sam u “Mektir pabu”, 23. jula akustični koncert u klubu “Barselona”, 24. jula u ”Papa Džou” u Prijedoru.

Međutim, možda će biti još svirki u novembru, kako si najavio?

Da, ovo pojavljivanje je ispalo pomalo ishitreno čini mi se, ali dobro je da ponovo pohvatam konce i odradim koju svirku. To za novembar bi se definitivno moglo organizovati na malo bolji način.

Već si pripremio pjesme za treći album?

Pripreme su uveliko u toku. Do sada imam spremnih sedam ili osam pjesama tako da se nadam da će do novembra i ostale biti spremne.

Da li postoji mogućnost da i taj album bude snimljen u Banjaluci?

Volio bih, tj. skoro sam siguran da će i taj album biti snimljen ovde u Banjaluci, koja je moje srce, moj život i ono malo ljubavi.

U međuvremenu, napisao si i knjigu?

Da, to je knjiga o tajni trofeja Žil Rimea, čuvenog fudbalskog pehara koji se dodjeljuje osvajaču Mundijala. Radio sam istraživanje u mnogim zemljama o tom trofeju, koji je bio nestao tokom Drugog svjetskog rata. Istraživanje je zainteresovalo i čuveni američki sportski kanal ESPN i Edvarada Nortona. Knjiga je napisana tako da se može pretvoriti u scenario za film. Na Tajlandu jedan njihov poznati glumac je malo izmijenio priču pa s umjesto Trofeja Žil Rimea našao ”Zlatni Buda”, što je poznatije tajlandskoj publici, ali zbog finansija i nekih drugih stvari nije došlo do realizacije filma.

Posljednje dvije pjesme koje si napisao, tačnije njihove demo verzije došle su do nekih producenata u Americi?

Uradio sam pjesmu sa banjalučkim pijanistom Arsenom Čarkićem koja se zove ”Down by the river to the sea”. U kontaktu sam sa jednom izdavačkom kućom iz Amerike koja mi je potvrdila da imaju dvije pjevačice, koje su bile nominovane za Gremi. Dakle, oni su zainteresovani za jednu pjesmu sa prvog albuma i dvije balade sa drugog

Za kraj intervjua Džo kaže da radi na tome da bude još svirki za ovih mjesec dana koliko će biti tu, ali o tome će nas već obavijestiti.

(Moj kontakt/Ž. Opalić/Ž. Svitlica)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender