18. 09. 2020.
Grčki parlament podržao prijedlog kreditora

Grčki parlament podržao prijedlog kreditora

Grčki parlament podržao prijedlog kreditora

Za predložene mjere glasalo je 229 poslanika, 64 je bilo protiv, a šestoro uzdržano.

Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci proevropskih opozicionih partija, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo protiv.

Podršku je dala većina vladajuće koalicije Sirize i Nezavisnih Grka, kao i opozicione Nove demokratije, PASOK-a i Reke (To Potami), dok su protiv bili Komunistička partija i desničarska Zlatna zora.

Poslanici su o dokumenu glasali pojedinačno na plenarnoj sednici skupštine.

Agencije navode i da su među onima koji su bili protiv i ministar energetike Panajotis Lafazanis iz Sirize, zamjenica ministra finansija koja je podnijela ostavku Nađa Valavani, i prvi zamjenik ministra zdravlja Dimitris Stratulis, prvi zamjenik ministra odbrane Kostas Isihos.

Protiv je glasalo oko 30 poslanika Sirize, a nekoliko se uzdržalo, navodi RIA Novosti.

Premijer Aleksis Cipras, čija se stranka zamalo pocijepala tokom ovog procesa, naglasio je da se ne slaže s ovim drakonskim sporazumom ali da zemlja nije imala drugi izbor, ukoliko želi da ostane u evrozoni.

“Nećemo odustati od obećanja da se do kraja borimo za prava radnika. Nema drugog načina, osim da svi mi podijelimo teret ove odgovornosti”, rekao je Cipras u parlamentu.

U međuvremenu, predsjedavajući Evrogrupe Jerun Dijselblum, potvrdio je na Tviteru da će danas biti održana telefonska konferencija ministara finansija evrozone, kako bi se utvrdilo da li je Grčka usvojila sve mjere koje su kreditori zahtijevali za otpočinjanje pregovora o trećem paketu pomoći.

Poslanici grčkog parlamenta imali su rok do četvrtka u ponoć da se izjasne o prijedlogu zakona o strogim mjerama štednje koje međunarodni kreditori zahtijevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoći.

Među mjerama o kojima su se grčki poslanici izjašnjavali su: podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada.

Atina: Sukobi policije i demonstranata

Protivnici mjera štednje gađali su sinoć policiju dimnim bombama ispred zgrade parlamenta u Atini. Parlament raspravlja o mjerama koje Grčka mora da sprovede.

Policija je odgovorila suzavcem, nakon čega je više stotina demonstranata pobjeglo sa atinskog trga Sintagma.

Nešto ranije, više hiljada demonstranata izašlo je na ulice Atine tokom dana protesta zbog novog dogovora o finansijskoj pomoći kojim je Grčka spašena od bankrota, ali će biti provedene dodatne reforme.

Neposredno pred sukobe sa policijom, demonstranti su marširali noseći transparente sa sloganima poput “Otkažite pomoć!” i “Ne politici EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda”, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender