24. 09. 2020.
Kosi se ambrozija sa gradskih površina

Kosi se ambrozija sa gradskih površina

Pokosite ambroziju na svojim parcelama

Košenje ambrozije na javnim površinama počelo je  u Mjesnoj zajednici Starčevica (Ulica Sime Miljuša). Istovremeno, ekipe „Tamarisa“ započele su košenje gradskih površina u MZ Obilićevo. Košenje će biti nastavljeno na Banjalučkom polju, ul. Vrbaski put, naseljima Ada, Vrbanja, Lauš, Petrićevac, Pobrđe, i dr.

“Od 1. juna do danas obavili smo snimanje kompletnih javnih površina i zabilježili mjesta gdje se nalazi najviše korovišta i gdje je potencijalno najveće žarište za ambroziju”, rekao je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja. Prema njegovim riječima planirano je da se ambrozija ukloni sa oko 30.000 m2 površina. Za te namjene u budžetu je predviđeno 20.000 KM.

Novaković je apelovao na vlasnike privatnih parcela da i oni uklone ambroziju sa svojih parcela. Takođe, ukoliko primijete ambroziju na javnoj površini sugrađani to mogu da prijave na broj telefona Odjeljenja komunalne policije: 051/306-464, te Odjeljenju za inspekcijske poslove, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu, na broj: 051/244-428. Na raspolaganju su im i brojevi telefona Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja: 244-593 i Centra za obavještavanje – 121.Načelnik Novaković

Komunalna policija i Poljoprivredna inspekcija redovno vrše kontrole parcela i opominju vlasnike da su dužni da ih održavaju, odnosno da uklanjaju ambroziju i time daju doprinos u brobi protiv ambrozije.

Poljoprivredni inspektor, Vladimir Ličina rekao je da inspekcija u okviru svojih nadležnosti vrši nalaganje košenja zakorovljenih parcela vlasnicima i korisnicima poljoprivrednih površina pod ambrozijom. Prvo im se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onim koji ne izvrše te mjere slijede novčane kazne u iznosu od 100 KM pa nadalje. Tačnije, po Odluci o suzbijanju i uništavanju korovske biljke ambrozije sankcije za fizička lica kreću se od 700 KM, a po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu iznos kazne je od 1.000 KM i više.

Ambrozija je biljka koja se ne može potpuno uništiti, ali se preduzimanjem određenih mjera može uspješno suzbiti.
Veliki problem kod borbe protiv ove korovske biljke, predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja.

Kako ističu stručnjaci, sjeme ambrozije počinje da klija u proljeće. Prvo košenje protiv ambrozije u našim uslovima treba obaviti prije 20. jula, prije cvjetanja i proizvodnje sjemena i tada ustvari i zvanično počinje akcija uništavanja ambrozije. Zato, Gradska uprava Grada Banja Luka sa akcijom suzbijanja ove korovske biljke počinje sredinom jula. Te površine potrebno je još dva puta kositi kako biljka ne bi uspjela da procvjeta. Prema podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja tako će biti i ove godine, odnosno košenje ambrozije trajaće do kraja septembra.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi, a uzročnik je od 50 do 60 odsto svih polenskih alergija.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender