22. 09. 2020.
Dodik: Imamo prijedloge kandidata za potpredsjednike stranke

Dodik: Imamo prijedloge kandidata za potpredsjednike stranke

Dodik: Orić bio u Srebrenici, prerušen

Navodeći da se uvijek pred velike odluke konsultuje i razgovara s rukovodstvom Srbije, što je bio slučaj i danas u Beogradu, Dodik je na konferenciji za novinare s premijerom Srbije rekao da jedino što je u Potočarima bilo spontano jeste “spontani linč i edukovanje mase da se izvrši atentat”.

Policija RS radi na tom slučaju, dodao je, ali iz Federacije hoće da preuzmu sve i oduzmu nadležnost i u tom smislu kaže da je samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuje kako se to tamo radi, a s namjerom da se sve premjesti na nivo BiH, što je, podsjetio je, urađeno i sa Naserom Orićem.

Prema informacijama koje stižu i iz Sarajeva, kako je rekao, Orić je prisustvovao komemoraciji, bio prerušen i podsetrekivao je masu na nerede.

Zbog svega toga, smatra Dodik, Izetbegović ne može da govori o politici pomirenja, jer “on želi da ukine RS i stvori BiH po odredbama islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića”.

Kako je rekao, Vučić je došao u Srebrenicu, pružio ruku pomirenja, pokazao ličnu odgovornost državnika, a uzvraćeno mu je tako što mu nije garantovana bezbjednost.

On smatra i da je događaj u Potočarima politizovan čemu je, smatra, dokaz i i to što je reis Kavazović, koji to nije znao, pokušao da smiri “razularenu masu”.

Dodiku je najbolji utisak ostavila pozitivna reakcija “Majki Srebrenice”, a napad na Vučića u RS je, kako kaže, doživljen kao napad na “svog premijera i institucije”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je napad na premijera Srbije bio pokušaj atentata.

“Izloženost premijera Vučića atentatu koji je organizovan od strane ljudi bliskih rukovodstvu Bošnjaka prije svega (člana Predsedništva) Bakira Izetbegovića da se kroz insceniranje jedne spontane reakcije, izvrši ono što su namjeravali a to je spontani linč”.

Dodik je ocijenio da Bakir Izetbegović ne može da govori o politici pomirenja jer želi da se ukine RS, ali da je bez obzira na spekulativna nastojanja, dijalog o svim stvarima u BiH je primat u RS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender