28. 09. 2020.
Imaju klime, a kući idu ranije zbog vrućine

Imaju klime, a kući idu ranije zbog vrućine

Imaju klime, a kući idu ranije zbog vrućine

Zbog tropskih vrućina i teških uslova rada na otvorenom, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović apelovao je da poslodavci preraspodijele radno vrijeme i na taj način zaštite zdravlje i život radnika. Izgleda da su se na njegov poziv najprije odazvali oni koji rade pod klimama, javlja ATV.

Apele ministra poslušali su zaposleni u državnim institucijama. U Osnovnom sudu u Banjaluci zbog visokih temepratura radno vrijeme skratili su do 14 časova.

U realnom sektoru nisu marili za apele sa Trga Republike. Naša ekipa u najtoplijem dijelu dana radnike zatiče na gradilištu.

Radnici Osnovnog suda u Banjaluci odavno praktikuju da im radno vrijeme bude kraće na visokim temperaturama. Njihovim kolegama u privatnom sektoru niko ne garantuje ni osmočasovni rad, kažu u Savezu sindikata. Zato i danas pozivaju poslodavce da razmisle o onima koji su napolju na plus 40.

“Rad u realnom sektoru, kao građevinarstvo, saobraćaj i poljoprivreda je daleko teži. Ali ako poslodavac nestvara uslove za bolji rad to treba da se promijeni jer na kraju krajeva radnici moraće sami da stanu i prestaće da rade jer neće moći da izdrže”, izjavio je Goran Savanović iz Saveza sindikata RS.

Iz poslovne zajednice odgovaraju da je onima koji ne zavise od učinka, lako pozivati na obustavu rada. Slažu se sa prijedlogom da se radno vrijeme preraspodjeli tamo gdje je to moguće. Ipak tvrde da je javni sektor privilegovan.

“U privatnom sektoru najčešće imamo situaciju u kojoj su radnici i poslodavci primorani da na neki način ispunjavaju planove i ugovorene obaveze. Produktivnost i radni učinci se neadekvatno mjere u javnom sektoru i zato postoji mogućnost da u ovakvim situacijama vi skratite radno vrijeme”, rekao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Dok za radnike u javnom sektoru važe jedna pravila za one u privatnom godinama su na snazi sasvim druga. Tako će biti sve dok neko nekoga ne udari po džepu.

Apeli, kažu, ovdje ne piju vode.


(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender