20. 09. 2020.
Banja Luka dobila novi pozorišni festival: 31. jula počinje Kestenburg

Banja Luka dobila novi pozorišni festival: 31. jula počinje Kestenburg

Banja Luka dobila novi pozorišni festival: 31. jula počinje Kestenburg

Prvi međunarodni festival Banjalučkog studentskog pozorišta “Kestenburg”, koji će u Banjaluci biti održan od 31. jula do 9. avgusta, okupiće više od 200 učesnika iz cijelog svijeta, u 24 pozorišne predstave.

Banjaluku će tokom festivala posjetiti gosti iz Srbije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Izraela, Irana, Argentine, Litvanije.

Predstave će biti održavane na svim scenama u Banjaluci, od Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta, Gradskog pozorišta “Jazavac”, Doma omladine do Kluba kulture “Bunker”.

Osim takmičarskog dijela, Festival će biti upotpunjen sa osam predstava u revijalnom programu.

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Goran Jokić rekao je da je ovo prvi festival koji organizuje ova kuća, koja je nakon 38 godina rada, prije godinu dana u Liježu primljena u Svjetsku asocijaciju studentskih pozorišta.

“Festival ćemo organizovati bijenalno, tako da nas sljedeći očekuje za dvije godine”, rekao je Jokić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je “Kestenburg” dešavanje koje će odnijeti lijepu sliku o Banjaluci u svijet.

Prema njegovim riječima, ovaj festival je značajan za studente glume i režije, ali i za publiku jer će biti odigrane predstave drugačije od onih koje su na repertoaru narodnih pozorišta.

“Drugačije su teme, stilovi. Način igre glumaca slobodniji je i maštovitiji. Od 178 prijavljenih predstava iz cijelog svijeta, odabrali smo 24 koje će biti razumljive i donose nešto novo teatru”, rekao je Jokić.

On je istakao da je Festival naišao na veliku podršku svih institucija u Banjaluci, te zahvalio svima koji su podržali ovaj kulturni događaj.

Nagrade koje će biti dodijeljene na Festivalu su zlatni, srebrni i bronzani “Kesten”, te specijalne nagrade Direkcije festivala “Kestenov list”.

“Zlatni kesten”, gran-pri festivala, dodijeliće šestočlani žiri čiji će predsjednik biti glumac Branislav Lečić.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Banjaluka Radenko Đurica rekao je da grad podržava ovaj festival i angažovaće sve potrebne resurse za njegovu realizaciju. “Cilj nam je da ovaj festival bude što uspješniji, te da Banjaluka pokaže da je dobar domaćin za sve goste”, rekao je Đurica.

Predstavnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo istakao je da će “Kestenburg” doprinijeti razvoju turizma jer će ponuditi nešto novo svim posjetiocima Banjaluke.

“S druge strane, zaštitini znak festivala je list kestena, koji je i zvanični suvenir grada, te se nalazi i na zvaničnom grbu Banjaluke, koja je poznata po kestenu i zelenilu”, rekao je Šukalo i dodao da se turistički značaj festivala ogleda i u velikom broju učesnika koji će u toku 10 dana posjetiti Banjaluku.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender