20. 09. 2020.
Turska: 27 osoba poginulo u terorističkom napadu

Turska: 27 osoba poginulo u terorističkom napadu

Turska: 27 osoba poginulo u terorističkom napadu

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u eksploziji bombe u gradu Suruč poginulo 27 osoba, a više od 100 je ranjeno.

Riječ je o terorističkom napadu, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Ipak, turski mediji spekulišu da je u eksploziji više od 30 mrtvih kao i da se sumnja da je eksplodirala kasetna bomba.

Još uvjek nije poznat uzrok eksplozije u kulturnom centru jugoistočne Turske, gradu koji je udaljen oko deset kilometara od sirijskog grada Kobani, saopštili su turski bezbjednosni zvaničnici, prenosi Rojters.

Lokalne vlasti su Rojtersu potvrdile da je desetoro ljudi stradalo, a svjedoci u agenciji rekli da je broj mrtvih dvostruko veći.

Za sada nije poznato šta je prouzrokovalo eksploziju, ali kako se gradu Suruč nalazi na svega deset kilometara od sirijskog pograničnog grada Kobane gdje su se donedavno vodile velike borbe sa džihadistima, sumnja se da iza ovog napada stoji Islamska država.

Najmanje 300 članova Saveza socijalističke omladine nalazilo se u kulturnom centru Amara, koji su učestvovali u letnjoj ekspediciji koja treba da pomogne obnovu Kobanea.

“Ukoliko je Islamska država ovo učinila, ona se neće zaustaviti na Suruču. Uskoro bi mogli da završimo kao Sirija”, rekao je Muhsin Kizikaja, poslanik vladajuće stranke AKP.

“Ovo je veliki masakar. Vrlo je vjerovatno da je u pitanju bombaš samoubica, izjavila je poslanica stranke HDP Lejla Given. Prema nekim informacijama, poginula je cijela grupa koja se nalazila u bašti centra”, rekla je ona.

Prema prvim informacijama eksploziju je izazvala 18-godišnja djevojka bombaš samoubice, pripadnica ISIL-a.

“Veoma smo zabrinuti, jer se broj žrtava povećava”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Turske u izjavi listu Hurijet.

Prizori s mjesta događaja uistinu su zastrašujući. Leševi leže posvuda, dio ih je prekriven novinskim papirom.

Stigle su i brojne medicinske ekipe koje pomažu ranjenima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender