29. 10. 2020.
Za rashlađivanje: Razglednica sa rijeke Krupe

Za rashlađivanje: Razglednica sa rijeke Krupe

Za rashlađivanje: Razglednica sa rijeke Krupe

Riječica Krupa  je ustvari dio rijeke Ponor, koja izvire kod sela Bjelajce na području opštine Mrkonjić Grad i nakon nekoliko kilometara ponire ispod jugozapadne padine planine Manjača.

Rijeka se ponovo pojavljuje u Krupi na Vrbasu u banjolučkoj opštini, tačnije nekoliko kilometara iznad ovog mjesta i pod imenom Krupa se ulijeva u Vrbas.

krupa 1

Dio koji se naziva Krupa i prostor sa obje strane njenog toka je poznat kao izletište i veoma lijepa prirodna cjelina, koju u jednom dijelu krase slapovi i stare vodenice.

krupa 2

Nedaleko od banjolučke gradske vreve, u području od pomenutih vodenica, koje su priča sama za sebe, do izvora rijeke, možete pronaći gotovo mistični mir u sjenovitim obalama ovog bisera prirode.

krupa 3

Utisak ponegdje narušavaju samo nedavno iznikle kuće imućnijih građana, koji, u namjeri da budu što bliže rijeci, ipak nisu u u potpunosti uspjeli da ugroze ambijent čija kompozicija teče iz mirnog izvora, nastavlja se dubokim virovima sa barskom vegetacijom, a nizvodno, brzacima, malim ostrvima i drvenim mostovima.

5

Za ovu rijeku- ponornicu važi da je ekološki očuvana i bogata živim svijetom, što će svaki pažljiviji posmatrač potvrditi, čim ugleda prvu potočnu pastrmku.

Pola sata vožnje ili 25 kilometara južno od Banjaluke – veoma blizu, za uživanje, koje se ne naplaćuje, osim ako želite da kupite  kilogram brašna, tek samljevenog ispod vodeničkog kamena.

(Kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender