26. 09. 2020.
Udruženje diplomiranih pravnika: Srami se državo što si okrenula leđa djeci koja su završila tvoje fakultete!

Dudaković na optuženičkoj klupi prije kraja godine?

Penzionisani general takozvane Armije BiH Atif Dudaković do kraja godine naći će se na optuženičkoj klupi zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima, piše “Pres Republika Srpska”.

List navodi da su tužioci Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH pri kraju višegodišnje istrage protiv ratnog komandanta Petog korpusa bošnjačke vojske, koga, prema tvrdnjama sagovornika “Presa”, terete za brojne zločine koje su njegovi potčinjeni izvršili nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u pet zapadnokrajiških opština 1994. i 1995. godine.

Izvori lista rekli su da očekivano podizanje optužnice protiv Dudakovića nema veze sa nedavno iznesenim zahtjevima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o neophodnosti promjena u načinu rada Suda i Tužilaštva BiH.

Oni su naveli da penzionisanog bošnjačkog generala od odgovornosti za počinjene zločine ovog puta neće moći da spase ni nesumnjivi uticaj koji na određeni broj tužilaca u Tužilaštvu BiH imaju političke stranke iz Sarajeva, prvenstveno SDA.

“Pres” piše da, osim Dudakovića, koga kao glavnokomandujućeg tereti za ratne zločine počinjene u operacijama takozvane Armije BiH pod kodnim nazivima “Sloboda-Tigar 94”, “Grmeč 94” i “Sana 95”, Tužilaštvo BiH priprema optužnice za još dvadesetak Bošnjaka, nekadašnjih pripadnika Petog korpusa.

U tim akcijama ubijeno je 870 srpskih civila i 400 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, a spaljeno i uništeno desetine srpskih sela na području opština Bosanski Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ.

Vlasti Republike Srpske su još 2006. godine podnijele krivičnu prijavu protiv Atifa Dudakovića za ratne zločine nad Srbima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u nekoliko navrata dopunjavalo tu prijavu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender