28. 09. 2020.
Mještani Karanovca uputili peticiju Gradskoj upravi: Traže više polazaka autobusa

Mještani Karanovca uputili peticiju Gradskoj upravi: Traže više polazaka autobusa

Internet vodič za javni prevoz u u BL u fazi testiranja

Aplikacija za mobilne telefone “BL Bus” trenutno je u fazi testiranja, nakon čega će biti dostupna svima, što će građanima uveliko olakšati korišćenje javnog prevoza!

Kako kažu u Gradskoj upravi, aplikacija je rađena za Android i IOS telefone i tablet uređaje, a sadržava sve neophodne podatke korisne građanima koji koriste usluge javnog prevoza, piše Press.

” Aplikaciju „BL Bus” trenutno testira 50 izabranih korisnika, a ona sadržava sve potrebne podatke i predstavlja praktičan i inteligentan vodič za korisnike javnog prevoza”, ističu u Gradskoj upravi.
Telefonom do reda vožnje

” Ova aplikacija sadrži red vožnje svih gradskih i prigradskih linija, koje su označene različitim bojama, kao i raspored stajališta na uličnoj mreži, opciju dostavljanja obavještenja poput izmjene reda vožnje, obustava saobraćaja i slično. Aplikacija, takođe, uključuje i opciju pretraživanja po stajalištu, opciju direktnog dostavljanja primjedbi i prijedloga, kao i druge korisne informacije”, kaže Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi.

Ovo će, naglašavaju u Gradskoj upravi, olakšati putovanje građanima koji se služe smart telefonima, a takvih je ionako sve više. U isto vrijeme to će Banjaluku, bar po informisanju o javnom prevozu, postaviti uz rame gradovima iz okruženja u kojima odavno postoji ovakav sistem obavještavanja i usluga.

A za one koji ne koriste pametne telefone, tablete i slično, odštampana je i brošura o redu vožnje u tiražu od 20.000 primjeraka, koja će biti podijeljena prevoznicima, te građanima koji kupuju mjesečne karte. Na ovaj način informacije i pomoć bi trebalo da dobiju sve generacije. S obzirom na to da su autobuska stajališta i table sa voznim redom, uglavnom, veoma kratkog vijeka, te da putnici koji čekaju autobuse ne mogu dobiti potrebne informacije o linijama na dosadašnji način, u Gradskoj upravi očekuju da će ovaj potez obradovati sve korisnike.

Projekat košta 10.000 KM

A upravo zbog uništenih ili išaranih tabli sa redom vožnje, u planu je i da u okviru postojećih stajališta budu postavljeni izvodi reda vožnje i mrežna linija u okviru koje će biti „QR kod”, čijim će skeniranjem građani dobiti potrebne informacije.

Kako ističu u Odsjeku za saobraćaj, čitav projekat koštaće oko 10.000 maraka, što i nije neki iznos s obzirom na to na šta su sve do sada trošene i do deset puta veće sume budžetskog novca.

Modernizacija javnog gradskog prevoza u najvećem gradu RS nešto je što je odavno bilo potrebno, prije svega samim korisnicima ovih usluga i to ne samo u vezi s pitanjem aplikacija i urednog reda vožnje, nego i u vezi sa kvalitetom usluga, bezbjednosti, ispravnosti vozila, uređenih stajališta i rasporeda i satnice linija i stajališta.

“Ideja je dobra, nešto sasvim normalno, što ne bi trebalo da košta mnogo. Danas većina ljudi ima smartfon, a ukoliko aplikacija bude zaista dobra, poslužiće i ljudima koji dođu sa strane i ne mogu da se snađu u našim redovima vožnje, u kojima se i ja sam teško snalazim iako prilično često koristim javni prevoz. Mislim da je sasvim normalno da imamo nešto takvo”, kaže Banjalučanka Vanja Panić.

Godišnje osam miliona kilometara

Autobusi javnog gradskog prevoza mjesečno pređu 700.000, a godišnje preko osam miliona kilometara, kažu u Odsjeku za saobraćaj. Dnevno je registrovano 2.300 polazaka, a 99 odsto polazaka bude realizovano.
Prevoz se obavlja sa 110 autobusa, na 23 linije gradskog prevoza, ukupne dužine 212,24 kilometra, te na 34 linije prigradskog saobraćaja, ukupne dužine linija 735 kilometara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender