25. 09. 2020.
Banjaluka: Penzioneri tuže svog predsjednika

Banjaluka: Penzioneri tuže svog predsjednika

Milić: Penzije kasne, ali biće do prekosutra

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO)Republike Srpske Mladen Milić izjavio je danas da će penzije za korisnike iz Republike Srpske biti isplaćene najkasnije do četvrtka, 23. jula, nakon čega počinje isplata za 35.000 korisnika u inostranstvu.

Milić je ukazao na sporije punjenje budžeta Fonda PIO zbog toga što poslodavci ne poštuju zakonsku odredbu da uplatu doprinosa mogu prolongirati maksimalno 60 dana, već taj rok produžavaju.

“Da bismo poboljšali standard penzionera, Vlada Republike Srpske je u više navrata donosila odluke o vanrednom povećanju penzija, što, uz redovna zakonska usklađivanja, iznosi nepunih 11 odsto u proteklih dvije i po godine”, rekao je Milić novinarima u Tesliću, gdje se održava sjednica Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srspke.

Milić je ukazao da povećanje od jedan odsto na mjesečnom nivou traži dodatna sredstva od 1.000.000 KM.

Prema njegovim riječima, trenutno nije realno govoriti o povećanju penzija.

“Ulažemo maksimalne napore zajedno sa Vladom Republike Srpske da se održi redovnost isplate penzija”, rekao je Milić i podsjetio da isplate počinju svakog desetog za penzionere u Republici Srpskoj i traju do 12 dana, nakon čega je potrebna još jedna radna sedmica da se okončaju ostale isplate.

Kao osnovni problem svih penzionih sistema koji počivaju na principu međugeneracijske solidarnosti, on je naveo nesrazmjeran odnos broja prijavljenih radnika za koje se plaćaju doprinosi i korisnika prava.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj zatražio je dodatne izvore sredstava i pravičniju raspodjelu budžeta Republike Srpske.

Rakulj smatra da će trezorski način stabilizovati isplatu penzija. On je ukazao na pozitivne primjere takve isplate u zemljama regiona.

Sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske, na čijem dnevnom redu je i razmatranje informacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite o stanju u oblasti PIO, prisustvuje i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender