28. 09. 2020.
Kratkofil: Filmsko takmičenje u improvizaciji

Kratkofil: Filmsko takmičenje u improvizaciji

Večeras počinje “Kratkofil plus”

U Banjaluci će danas biti otvoren Deveti međunarodni filmski festival “Kratkofil plus” tokom kojeg će u takmičarskom dijelu programa biti prikazano 35 filmova iz 26 zemalja.

Filmovi će biti podijeljeni u četiri kategorije – dokumentarni, animirani, eksperimentalni i igrani film.

Riječ je o filmovima koji su izabrani među 1.200 prijava iz cijelog svijeta i koji će biti prikazivani svako veče u otvorenom bioskopu na tvrđavi “Kastel”.

Tokom festivala, koji će trajati do 26. jula, biće upriličen program nezavisnih filmova “Panorama plus program” u okviru kojeg će biti prikazani veliki nezavisni festivalski filmovi.

“Kratkofil plus” biće otvoren projekcijom španskog igranog filma “10.000 kilometara”, a zatvoren američkim nezavisnim filmom “Infinili polar ber”.

Osim prikazivanja kratkih animiranih, igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i dugometražnih filmova sa svih kontinenata, tokom festivala biće održani brojni koncerti, različite radionice i filmske projekcije.

Ove godine će biti prikazano i sedam filmova sa banjalučke Akademije umjetnosti, čiju su selekciju izršili profesori Akademije.

Najveću partnersku podršku “Kratkofil plusu” i ove godine pružaju Ambasada SAD i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.
Partneri su, takođe, i druge ambasade, privrednici, a podršku su dali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka.

Međunarodni festival kratkog filma “Kratkofil” osnovan je 2007. godine u Banjaluci i od 2010. godine važi za jedan od značajnijih događaja na regionalnoj, ali i svjetskoj kratkometražnoj filmskoj sceni.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender