28. 10. 2020.
Švrakava, skriveni slap u blizini Banjaluke

Švrakava, skriveni slap u blizini Banjaluke

Švrakava, skriveni slap u blizini Banjaluke

Švrakava je desna pritoka Vrbasa, koja mu se pridružuje taman na mjestu gdje se završava (ili počinje) kanjon Tijesno, u banjolučkoj mjesnoj zajednici Karanovac.

Ima i Švrakava svoj kanjon koji se završava na mjestu gdje rječica stvara nekoliko malih slapova od kojih je jedan i veći ljepši od ostalih .Od tog mjesta rijeka dalje mirno teče, kroz Bastase i Karanovac, sve do Vrbasa.

Slap na Švrakavi, kao preslikan iz kakve džungle, popularna je destinacija mnogih biciklista.

Na lijevoj strani Vrbasa, a desnoj kada se ide iz Banje Luke prema Jajcu, na magistralnom putu stoji smeđa tabla turističke signalizacije, na srpskom i engleskom sa lijevim usmjerenjem preko karanovačkoj mosta, na kojoj piše ”Slapovi Švrakave”. Kada pređete most, nađete se u nedoumici jer nema signalizacije da vas usmjeri desno prema Kneževu ili lijevo prema Novoseliji i Srpskim Toplicama. Taj problem riješite tako što priupitate nekog od mještana za pravac.

Švrakava 1

Na oko dva kilometra prema Kneževu, postoji smeđa turistička tabla, na kojoj piše da je Švrakava lijevo. I to je sve. Dalje se morate snaći sami. Pravac kojim ste krenuli, skrenuvši sa magistralne ceste, vodi kroz naselje, i ne treba nigdje skretati, iako vam se učini da treba poći putem pored nekog od vodenih tokova. Idući uzbrdo, dođete do račvanja puteva na kojem je tabla UG Vikotrija, Terapijska zajednica Bastasi. Tu idete desno, nizbrdo asfaltom, pa makadamskim putem sve do još jednog račvanja na kojem ima mali znak da desno postoji staza za ”kanjoning”.

Ostavite atomobil kod malog, živopisnog mostića, ili pređite potok automobilom. Šum vode se još ne čuje, ali tu ste.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender