19. 09. 2020.
Javna česma na Trgu Krajine ponovo u funkciji: Čuvajmo zajedničku imovinu

Javna česma na Trgu Krajine ponovo u funkciji: Čuvajmo zajedničku imovinu

Banja Luka: Protesti zbog nestašice vode?

Agonija u naseljima Česma, Piskavica i Manjača. Stanovnici zbog nestašice vode prijete protestima.

Loše snabdijevanje vodom u mnogim banjalučkim gradskim i prigradskim naseljima podiglo je građane na noge. Na temperaturama od 40 stepeni Celzijusa, koje jedva podnose i zdravi, a kamoli bolesni, voda je prijeko potrebna, ali agonija koju preživljavaju stanovnici Česme, Piskavice i manjače više se ne može podnijeti, pišu Večernje novosti u izdanju za RS.

Naime, oko pet hiljada ljudi na području Banjaluke svaki dan gleda u suve česme. Vode nema, a žega je sve veća. Ovo se više ne može izdržati, poručili su građani ovih naselja i najavili velike proteste pred Gradskom upravom, ako se nešto uskoro ne promijeni. Ovaj problem nije od juče, vuče se već godinama, tvrde stanovnici ovih naselja. Gradske vlasti se mijenjaju, ali voda ne stiže.

Mještani Manjače više od 15 dana nemaju ni kap vode sa izvorišta Banjica. Pored ljudi, koji su na ivici strpljenja, problem je i stoka koja je bez vode na izdisaju.

Vodu nemaju četiri sela – Lokvare, Dujakovci, Gornji i Donji Lusići, gdje vodovod nije završen do kraja.

“Za ova četiri sela urađeno je oko 80 odsto posla, i treba još samo da se dovede struja na stanicu koja napaja bazen, da bi oko 160 domaćinstava dobilo vodu”, objašnjava Zlatko Sladojević, predsjednik Savjeta MZ Stričići, ali dodaje da ni to nije urađeno.

On kaže da u toku sušne sezone dobiju oko 400 cisterni vode, ali da bi sve bilo mnogo isplativije da se završi započeti vodovod.

“Održali smo sastanak nas 50 mještana i zahtijevamo da se radovi na vodovodu odmah privedu kraju, a ukoliko se to ne uradi, samoinicijativno ćemo zatvoriti vodu na bazenu Banjica, tako da neće moći da prolazi ni prema gradu. Ako ni to ne odobrovolji gradske vlasti da porazgovaramo, blokiraćemo opštinu”, kaže ogorčeni Sladojević i dodaje da mnogim domaćinstvima na ovom području treba od 1.500 do 2.000 litara vode kako bi napojili stoku.

česma

Ništa lakša situacija nije ni u prigradskom naselju Piskavica.

“Pokupićemo sve što imamo flaša i galona i otići pred opštinu, jer ovo je stvarno nemoguće. Šezdeset litara vode prije dva dana samo dotjerala u kolicima, kilometer do kuće. To nam ne može biti ni za dan, jer nam treba za kupanje, pranje suđa i ostale potrebe. Vodu nekad dovozimo i traktorom, jer treba je mnogo za stoku”, kaže mještanka Borislavka Grujić.

Borba za normalno vodosnabdijevanje u ovom selu traje više od decenije, a mještani kažu das u predlagali brojna rješenja, ted a je sad najlakši način da se ovaj problem riješi spajanjem novoizgrađenog vodovoda iz Piskavice sa naseljem Talići u dužini od 3.700 metara na postojeću mrežu.

Bez vode na plus 40 su i mještani Česme, koji su od centra Banjaluke udaljeni tri kilometra. Već godinama se čeka da vodovodne instalacije prođu kroz cijelo naselje, a polovina mještana Česme vodu nema uopšte.

Izlazili su više puta mještani Česme pred gradske oce i tražili vodu, ali uvijek je sve ostajalo na praznom obećanju.

Porodica Tripić sa troje djece samo je jedna od onih u Česmi koji moraju svakog dana da se snalaze i toče vodu u flaše i burad, kako bi je uopšte imali.

“Grijemo vodu u flašama i tako tuširamo djecu. Hvatamo kišnicu i nju koristimo za većinu potreba, dok vodu za piće donosimo u flašama. Baš se patimo”, kaže mještanin Velibor Tripić.

Vodovod

“Vodovod sa izvora Subotica dobio je “zeleno svjetlo” prije desetak godina, ali nikada nije završen. Postoje česme, instalacije, ali nikad nisu riješeni ventili na glavnom vodu i nisu postavljeni vodomjeri, tako da vode uopšte nemamo. Kod nas nema vode ni kad pada snijeg ili kiša, sve je isto”, kaže Milenko Grujić.

O Česmi (opet) ni riječi

Na skupštini Banjaluke u ponedjeljak je bilo riječi o problemima sa vodom u naseljima Stričići na Manjači i šireg područja Piskavice. Zaključak je da je potrebno oko dva miliona maraca da bi se riješio problem vodosnabdijevanja ovih područja. Novac će tražiti od Vlade RS, a podnosioci zahtjeva će biti gradovi Banjaluka i Prijedor. O problemima s vodom stanovnika Česme ni ovog puta nije bilo ni riječi na gradskoj skupštini.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender