23. 09. 2020.
Banjaluka: Gradska uprava nudi posao za deset službenika

Banjaluka: Gradska uprava nudi posao za deset službenika

Pješaci, oprez: Kazne za alkoholisane i one koji slušaju muziku

Izmjenom i dopunom Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, između ostalog, predviđene su oštrije kazne za pješake.

Rečeno je ovo na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Banjaluka, na kojem su odbornici usvojili Informaciju o bezbjednosti saobraćaja.

Osvrćući se na izmjene zakona, spomenuto je da izmjene predviđaju kazne za pješake u alkoholisanom stanju koji prelaze ulicu, ali i za one koji to čine sa slušalicama u oba uha.

“Biće povećane određene kazne i uvedene nove za pješake. Ako pješak na kolovoz i pješački prelaz stupa sa slušalicama u ušima i sluša muziku, tada on ima smanjenu moć opažanja i ne može da čuje druge zvuke, a biće previđene kazne i za pješake koji stupaju na kolovoz pod dejstvom alkohola”, rekao je Milenko Jaćimović, odbornik i predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja grada.

U prošloj godini rađena je i analiza broja građana koji koriste pasarele u Banjaluci, pa je na tri pasarele na zapadnom tranzitu u posmatranim časovima 351 pješak saobraćajnicu prešao ispod ili u neposrednoj blizini pasarele.

“Svijest o problemu bezbjednosti saobraćaja nije na zadovoljavajućem nivou i aktivnosti u budućem periodu treba usmjeriti u cilju podizanja svijesti i usvajanja pravilnog ponašanja bez kompromisa”, navedeno je u informaciji.

Kada je u pitanju povećanje bezbjednosti saobraćaja u Banjaluci, planirano je da se izradi baza podataka o saobraćajnim nezgodama, izradi strategija bezbjednosti drumskog saobraćaja od 2015. do 2025. godine, te izradi program bezbjednosti drumskog saobraćaja i brojne druge aktivnosti.

U prvih šest mjeseci ove godine na području grada zabilježen je stalan porast broja vozača pod uticajem alkohola, te nepoštovanje ograničenja brzine.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender