30. 10. 2020.
Čačanin biciklom obišao 13 zemalja Evrope

Čačanin biciklom obišao 13 zemalja Evrope

Banja Luka: Povrijeđen biciklista

Ispred zgrade Parlamenta Federacije FBiH /FBiH/ jutros se okupilo više hiljada radnika, zahtijevajući da sa dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda bude povučen Prijedlog zakona o radu.
Noseći transparente i koristeći zviždaljke, nezadovoljni radnici čekaju početak sjednice Doma naroda, očekujući da će novi zakon o radu biti povučen sa dnevnog reda jer tvrde da se ovim zakonom umanjuju njihova prava i pogoršava radni status.

Demonstracije je organizovao Savez samostalnih sindikata BiH čiji su predstavnici pozvali članstvo na mirno i dostojanstveno okupljanje, a protestima su se pridružili i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, na čelu sa Rankom Mišić.

“Nadamo se da će protesti proteći dostojanstveno, onako kakvi su i radnici u BiH, bez obzira na to šta trpe od poslodavaca i korumpiranih vlasti”, rekao je potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Šatorović je najavio da sindikat očekuje ispunjenje zahtjeva i vraćanje zakona o radu na usaglašavanje sa socijalnim partnerima.

“Očekujemo da će u sali Parlamenta prevladati snage koje su uz radnike koji ne žele da zemlja ide u još veću krizu i siromaštvo”, naglasio je Šatorović.

On je rekao da će radnici pratiti razvoj događaja na sjednici Doma naroda i istakao da ne želi da razmišlja o “crnom scenariju”, odnosno prihvatanju ovog zakona.

Protesti za sada protiču mirno, uz jako obezbjeđenje pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

Prijedlog zakona o radu nalazi se na današnjem dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čiji je početak zakazan za 11.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender