27. 09. 2020.

MUP RS: Optužnice zbog Bobar banke

Pripadnici Jedinice za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su 28. jula Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su umiješane u zloupotrebe u „Bobar banci“ u vrijednosti od oko 10 miliona KM.

Poslovni portal CAPITAL nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv Petra Cacanovića (1955.), Dragana Radumila (1959.), Mileve Janković (1962.), te Radmile Telebak (1955.).

Iz MUP-a RS-a su, uz navođenje inicijala osoba protiv kojih je podnesen izvještaj, potvrdili da postoji sumnja da su prijavljeni počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Radumilo je bio generalni direktor „Bobar banke“ Bijeljina u vremenskom periodu od 2005. do 2010. godine, a Cacanović, od 2010. godine do 2014. godine, a terete se pribavili protivpravnu imovinsku korist za B.G., te za isti iznos oštetili tu banku.

Radumilo i Cacanović su preuzimali zaduženja i evidentirali gotovinska novčana sredstva od odgovornih osoba, Mileve Janković i Radmile Telebak, te im davali usmene naloge da gotovinska novčana sredstva predaju osobama, koje oni odrede, što su one i činile, bez evidentiranja predmetnih isplata u poslovnim knjigama.

Pri tome su Janković i Telebak, po prethodnom dogovoru s Cacanovićem i Radumilom, sačinjavale fiktivne naloge za isplatu, kojim su zaduživale niže organizacione dijelove akcionarskog društva s namjerom da se prikrije manjak gotovinskih novčanih sredstava, navode iz MUP-a RS-a.

Bobar banci je 23. decembra 2014. godine oduzeta dozvola za rad i ta banka je u procesu likvidacije.

(Capital)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender