19. 09. 2020.

Dodik: Neka nam Vučić i EU pomognu i neće biti referenduma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslije sugestije Beograda, spreman je da preispita odluku Parlamenta: Neka nam Vučić i EU pomognu da izađemo iz zagrljaja Sarajeva i neće biti izjašnjavanja.

“Želim da razgovaram o vraćanju pravosuđa BiH u ustavni okvir, jer su Sud i Tužilaštvo BiH neustavne institucije. Prihvatam pomoć Srbije i Evrope u reformi pravosuđa kako referendum ne bi morao biti održan”, poručuje Dodik za beogradski list “Novosti”.

On dodaje i da premijer Srbije Aleksandar Vučić veoma dobro razumije dileme i probleme sa kojima se suočava Banjaluka:
“Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti zakonima visokog predstavnika. Mi želimo da pravosuđe vratimo u ustavni okvir i da ga izvučemo iz zagrljaja Sarajeva i međunarodne zajednice. Neka nam Vučić pomogne i svi iz Evrope, ja prihvatam. Ako to uradimo do dana refereduma, onda on može da bude besmislen”, kaže predsjednik Srpske za Novosti.

Dodik smatra da stavovi RS moraju biti uvaženi, jer je sadašnja praksa u radu Suda i Tužilaštva BiH, kojom se sudi samo Srbima – nedopustiva.

“Nećemo podleći pritiscima. Odluka o referendumu je demokratska i zakonita. To je odbrana “Dejtona” i RS. Ako razgovori propadnu, idemo na referendum”, kaže Dodik za Novosti.

Kako saznaju Novosti, u vladajućoj koaliciji SNSD-DNS-SP, referendum sigurno neće biti održan u prvoj sedmici septembra, kako je to vlast RS prvobitno najavljivala. Upućeni, naime, kažu da bi pravna procedura u vezi sa bošnjačkim vetom na odluku Parlamenta RS o referendumu mogla da bude završena tek do kraja godine.

Nakon što je bošnjački veto odbačen u Vijeću naroda RS, sljedeća pravna instanca je Ustavni sud RS koji će u oktobru ili novembru dati konačnu reč o ustavnosti odluke o referendumu. Ako sud odbaci bošnjački veto, tek onda ova odluka može da stupi na snagu, pa bi referendum mogao biti održan tek na proljeće naredne godine.

Inače, rukovodstvo Srpske se još od pomena riječi referendum našlo pod “baražnom vatrom” zapadnih država, koje su kategorički protiv izjašnjavanja građana RS.

I na ovoj temi velike sile počele su da lome svoja koplja, u jeku podgrijanog hladnog rata, pa je tako Ruska Federacija zvanično podržala Dodikovu ideju o referendumu.

CILJ GLASANjA – POVRATAK PRAVOSUĐA U USTAV

GOVOREĆI o Vučićevim izjavama da je pitanje referenduma u RS za njega jedno od najtežih pitanja, te da bi voleo da Dodik još jednom razmisli o tome, Dodik je objasnio da se sve radi sa ciljem.

“Cilj referenduma je da pravosuđe BiH radi profesionalno i da ga vratimo u ustavni okvir. Ako to možemo uraditi prije, ja bih bio veoma zadovoljan i zahvalan svima, pa i Vučiću”, poručio je Dodik za Novosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender