23. 09. 2020.
Zašto Kinezi jedu štapićima

Zašto Kinezi jedu štapićima

Zašto Kinezi jedu štapićima

Sigurno ste se pitali zašto Kinezi jedu štapićima. Objašnjenje bi moglo da vas iznenadi.

O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi Azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima.

Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između XVI i XI veka prije nove ere.

Jeftine izrade i laki za rukovanje brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem dijelu Azije.

Upotreba štapića je svakako izraz rafinmana“, smatra francuski sociolog i antropolog Žan Pjer Pulen, autor “Riječnika prehrambenih kultura” (Dictionnaire des cultures alimentaires), za razliku od nekadašnjih evropskih trpeza na kojima su se namirnice sjekle oružjem kako bi se istakao način na koji je aristokratija prigrabila vlast u državi, a to je nasilje.

U Kini se, pak, napredovanje na društevnoj ljestvici ostvarivalo izučavanjem matematike i poezije.

Hladnom oružju – noževima i viljuškama, tako nije bilo mjesto na stolu. Svo “nasilje” se zadržavalo u kuhinji gdje su se namirnice sjekle, ne samo iz praktičnih razloga, već i da bi se izbeglo da gostu bude prinijet velik komad mesa koji bi ga podsjetio na ubijenu životinju, dodaje Pulen.

Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamjernost, naveo je Pulen u izjavi za Frans annter.

Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka.

Jednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao da sačeka da se jelo ohladi te je iščupao dvije grančice s kojima se poslužio kao hvataljkom, dodaje Pulen.

Mada se svi istoričari ne slažu oko porijekla štapića, jedno je sigurno – jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju, jer se njihovim rukovanjem pokreće više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender