01. 10. 2020.
Vlada RS je otvorila profile na društvenim mrežama za informisanje

Vlada RS je otvorila profile na društvenim mrežama za informisanje

Sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske donijela je danas, u nastavku 31. sjednice, zaključak kojim se srijeda, 5. avgust, proglašava danom žalosti u Republici Srpskoj, kao Dan sjećanja na prognane i stradale Srbe.

Prema ovom zaključku, na svim zgradama javnih institucija u Republici Srpskoj zastave će biti spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije biće prilagođene datim okolnostima, a javni emiteri su dužni da programsku šemu prilagode danu žalosti.

Srbija i Republika Srpska sutra će Dan sjećanja na stradanje i progon Srba, obilježiti skupom kod mosta između Rače i Sremske Rače i u srijedu, 5. avgusta, parastosom i Memorijalnom akademijom u Beogradu.

Početak događaja na mostu preko Save kod Sremske Rače planiran je za 20.00 časova spuštanjem vijenaca u rijeku, a javnosti će se obratiti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Poslije toga predviđen je kulturno-umjetnički program, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Za postradale Srbe parastos će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej na platou pored mosta u 20.10 časova.

Obilježavanju ovog istorijskog događaja, u zajedničkoj organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije, prisustvovaće i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obilježavanju Dana sjećanja na stradanje i progon Srba prisustvovaće i drugi članovi vlada i skupština Srbije i Republike Srpske, kao i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i građani.

Za dan žalosti je proglašen 5. avgust, kada će biti služen parastos i održana centralna memorijalna manifestacija u beogradskom Centru “Sava”, a tačno u podne Srbija će stati na jedan minut, oglasiće se sva crkvena zvona i sve sirene.

U Crkvi Svetog Marka u 11.00 časova biće služen parastos Srbima stradalim u Hrvatskoj i BiH.

Poslije parastosa delegacija Koalicije udruženja izbjeglica položiće vijenac u Tašmajdanskom parku na spomen-ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Memorijalna akademija biće održana u 14.00 časova u Velikoj dvorani Centra “Sava”, gdje će biti prikazan film o stradanju i progonu Srba tokom oružanih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Film će biti prikazan u organizaciji Koalicije udruženja izbjeglica.

Zajedničko obilježavanje 5. avgusta kao Dana sjećanja na stradanje i progon Srba dogovoreno je na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije 26. juna u Beogradu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender