28. 09. 2020.
Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Zvizdić: Agenda ne predviđa prodaju ”zlatnih koka”

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da reformskom agendom nije predviđena privatizacija javnih preduzeća, poput telekoma i elektrodistribucija.

“Koliko znam, privatizacija takozvanih ‘zlatnih koka’ nije predviđena reformskom agendom, niti je bilo koja međunarodna finansijska institucija to postavila kao zahtjev ili uslov. Naprotiv, reformska agenda nudi izlaz iz trenutne ekonomske situacije putem smanjenja javne potrošnje i povećane finansijske discipline na svim nivoima vlasti”, izjavio je Zvizdić.

On je za sarajevsko “Oslobođenje” rekao da će vlasti u BiH stabilizovati svoje budžete i socijalne fodove i biće sve manje zavisne o stranim kreditima ako provedu reforme, povećaju konkurentnost proizvoda, privuku investicije, otvore radna mjesta, usklade obrazovanje sa potrebama društva i tržišta rada, učine socijalna davanja realnim i pravednim i drugo.

Zvizdić je rekao da je zadovoljan dosadašnjim radom Savjeta ministara BiH.

“Usvojili smo, za nešto više od tri mjeseca našeg rada, oko 500 različitih materijala, uključujući i Ekonomsku reformsku agendu”, napomenuo je Zvizdić, ocijenivši da je time značajno pospješen evropski put BiH.

On je rekao da je zadovoljan i pozitivnim ocjenama koje je Savjet ministara BiH dobio od brojnih domaćih i međunarodnih zvaničnika, institucija i organizacija.

“Zasluga pripada svim članovima Savjeta ministara jer smo mi kolektivni organ koji svoje odluke donosi konsenzusom”, naveo je Zvizdić.

On je ocijenio da su ministri u Savjetu ministara BiH koji dolaze iz stranaka okupljenih u Savezu za promjene u svom dosadašnjem radu pokazali visok stepen znanja, stručnosti i političke odgovornosti.

“NJihovo ispravno razumijevanje ustavne strukture BiH, konzistentnost u poštovanju ustavnih i zakonskih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, konkretan i realan angažman na stvaranju ambijenta za bolji život svih građana i naroda BiH jeste djelovanje koje treba cijeniti jer umjesto jalovih rasprava donosi konkretne rezultate”, rekao je Zvizdić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender