29. 09. 2020.
Građani predlažu: Renovirajte park kod Kastela

Građani predlažu: Renovirajte park kod Kastela

Obnova Kastela biće završena i prije roka

Obnova dijela tvrđave Kastel trebalo bi da bude završena do novembra, što je gotovo četiri mjeseca prije planiranog roka, marta 2016. Do sada su radovi završeni na više od 30 odsto objekata koji su obuhvaćeni drugom fazom revitalizacije ove banjalučke znamenitosti.

Rekao je ovo predstavnik Misije Evropske unije Vladimir Pandurević podsjetivši da su radovi, koji su počeli polovinom maja, povjereni preduzeću “Koto” iz Beograda.

“Za ovu fazu iz IPA fondova EU obezbijeđen je milion evra. Radovi su u toku na kompletnoj drugoj cjelini, od bedema od sjeverne kapije do kule na kojoj je prije nekoliko godina izbio požar, kao i na unutrašnjim i spoljnim zidinama”, rekao je Pandurević za “Glas Srpske”.

Dodao je da će po završetku rekonstrukcije ljetne pozornice biti obnovljeno 90 odsto tvrđave Kastel i time će biti završena misija EU kad je u pitanju ovaj istorijski spomenik.

“Intervencija EU je potpuno fokusirana na revitalizaciju bastiona, kula i bedema. Treća cjelina nije obuhvaćena ovim projektom, ali ćemo u saradnji sa gradom pokušati da nađemo način da se uradi i stara kula, na kojoj je prije dvije godine izgorio krov, a sve kako bismo je zaštitili od daljeg propadanja”, rekao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, građevinci su skinuli izgorjeli krov i očistili kulu na glavnom ulazu u tvrđavu iz bezbjednosnih razloga.

“Svečano otvaranje završenog dijela tvrđave Kastel planirano je u oktobru u Kamenoj kući velikom putujućom izložbom slika evropskih muzeja, koja je u pripremi, a na čemu je angažovan Muzej Republike Srpske”, otkrio je Pandurević.

Savjetnik gradonačelnika za urbanizam i građenje Nevena Predojević je istakla da je Gradska uprava prezadovoljna dosad odrađenim poslom na tvrđavi Kastel.

“U okviru druge cjeline završena je i trafo-stanica, koja je bila u nadležnosti grada. Pored toga, grad na različitim adresama traži novac za nastavak rekonstrukcije tvrđave Kastel”, naglasila je Predojevićeva.

Turista iz Slovenije Matej Novak, kojeg smo juče zatekli kako obilazi tvrđavu Kastel, oduševljen je ovim istorijskim spomenikom.

“Od prijatelja iz Banjaluke sam čuo za ovu tvrđavu i oduševljen sam njome. Zaista ima šta da se vidi, a najljepši je pogled sa zidina na Vrbas. Smatram da će biti još ljepša kada bude kompletno obnovljena”, rekao je Novak.

Nevena Predojević je istakla da je u toku i tender za izbor izvođača radova za izgradnju vrelovoda za kompletnu tvrđavu Kastel.

“Izgradnju vrelovoda finansira Gradska uprava. Vrijednost tih radova će biti oko 200.000 KM”, rekla je Predojevićeva.

(BLLIVE, foto: Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender