20. 09. 2020.
Svečano otvaranje novog Sueckog kanala

Svečano otvaranje novog Sueckog kanala

Svečano otvaranje novog Sueckog kanala

Aeromitingom i pomorskom paradom koju predvodi predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi Egipat danas će biti otvoren Suecki kanal dva, projekat koji treba da doprinese oživljavanju privrede nakon višegodišnjih političkih previranja.
Ceremonija, čiji je počasni gost predsjednik Francuske Fransoa Oland, biće održana danas poslije podne u Ismailiji.

Među više od 20 predsjednika i premijera država, koji će kako je najavljeno iz nadležnih egipatskih ministarstava, prisustvovati otvaranju “Sueckog kanala 2”
su i emir Kuvajta Sabah al-Ahmad al-Sabah i kralj Bahreina Hamad ibn Isa el Kalifa.

Projekat “Suecki kanal dva” sastoji se od 37 kilometara novog, paralelnog kanala i 35 kilometara proširenja postojećeg kanala, što će skratiti period čekanja brodova sa 18 na 11 časova i omogućiti dvosmjernu plovidbu.

Ovo je treći put da se plovni put Sueckog kanala proširuje, a od kako je, nakon deceniju duge gradnje, otvoren 1869. godine.

NJegovo proširenje će, navode mediji, povećati kapacitet ovog ključnog vodnog puta koji povezuje Sredozemno i Crveno more.

Prije ovih zahvata kroz Suecki kanal je maksimalno moglo proći 49 brodova dnevno, a egipatske vlasti najavljuju da će njihov broj do 2023. godine biti udvostručen.

Egipatska Vlada nada se da će ovako “pojačan” kanal više nego udvostručiti prihode od naknade za plovidbu, koja je ključni izvor budžetskih prihoda zemlje.

Suecki kanal je najbrža veza između Azije i Evrope i dugo je bio jedan od glavnih izvora državnih prihoda Egipta.

Današnji dan proglašen je u Egiptu za državni praznik, prijestonica Kairo okićena je plavim i bijelim svjetlima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender