28. 09. 2020.
Jelena Stojaković: Kestenburg – glumci sa tri kontinenta i festivalski sladoled

Jelena Stojaković: Kestenburg – glumci sa tri kontinenta i festivalski sladoled

Jelena Stojaković: Kestenburg – glumci sa tri kontinenta i festivalski sladoled

U Banjaluci se sutra ujutru završava prvi Internacionalni festival studentskih pozorišta ”Kestenburg”. Festival je ovih dana unio novu živost u vrućinama pritisnutu Banjaluku, predstave su se igrale na svim gradskim scenama, a šarenoliko društvo iz 10 zemalja svijeta radoznalo je upoznavalo grad. Jelena Stojaković iz Banjalučkog studentskog pozorišta, koje je organizator ”Kestenburga”, u intervjuu za Moj kontakt, kaže da u zemlji ne postoji ništa slično ovom festivalu i otkriva još ponešto:

Kako je nastao Kestenburg, i kakav je format festivala?

Kestenburg je nastao kao ideja internacionalne kulturne mreže entuzijasta, prostor u kojem su nove energije, različite tradicije i pozorišni pristupi dobrodošli, a sve u cilju razmjene iskustava, međusobne saradnje i naravno, upoznavanja. Festival je organizovan od strane Banjalučkog studentskog pozorišta i održavaće se bijenalno, tj. svake druge godine. Ovaj put, traje 10 dana i imamo priliku da pogledamo 24 predstave, iz 10 zemalja, sa 3 kontinenta. Mislim da u Bosni i Hercegovini ne postoji ništa slično.

Šta je u fokusu?

Obzirom na to da su učesnici festivala u najvećem broju studenti i mladi ljudi, predstave su tematski bazirane upravo na probleme sa kojima se nosi taj dio populacije. Žanrovski, radi se uglavnom o dramama, ali ima i nekoliko odličnih komedija.

Imate veoma respektabilan žiri – svi su se odmah odazvali (Branislav Lečić, Ifran Mensur, Dževdet Tuzlić, Denis Patafta i Darius Jezierski) ?

Vodili smo računa o tome da žiri, kao i festival, bude internacionalan. Pošto se održava u periodu godišnjih odmora, nije bilo lako okupiti šest takvih imena, u isto vrijeme na istom mjestu. Sigurna sam da je težak zadatak pred njima, festival se bliži kraju, a u nedjelju, sa početkom u 11 časova, na sceni Atelje 333, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, dodjelom nagrada i predviđenim programom, biće svečano zatvoren prvi Kestenburg.

Početak avgusta baš i nije vrijeme pozorišnih festivala – da li ste namjerno htjeli da popunite prazninu?

Sezona Banjalučkog studentskog pozorišta traje od februara do decembra. Ljeto je praktično period u kojem ono jedino od svih pozorišta u gradu radi. Taj koncept godinama je pratila produkcija uglavnom mjuzikla, a ove godine, ljetna scena je krunisana Internacionalnim festivalom studentskih pozorišta “Kestenburg”. Obzirom na to da Banjalučko studentsko pozorište još uvijek ne raspolaže sredstvima kojima može samostalno da funkcioniše, to je period u kojem druga pozorišta mogu da nam izađu u susret, a da to ne remeti njihov repertoar. I ovom prilikom želim da se zahvalim Narodnom pozorištu Republike Srpske, Dječijem pozorištu Republike Srpske, Gradskom pozorištu Jazavac, Domu omladine i sceni “Bunker”, kao i svim drugim organizacijama koje su pomogle da se ovaj festival održi u tom obimu.

Svakako, jedna od ideja Banjalučkog studentskog pozorišta, još od 2010. godine, jeste pokretanje redovnog ljetnog repertoara, a pozorišni festival u tom periodu, izgleda kao pun pogodak.

Šta nam nudi festival u ovih nekoliko dana, kakav je prateći program?

U 10 dana festivala, na 6 scena, publika će moći da pogleda predstave iz Izraela, Irana, Češke, Mađarske, Litvanije, Estonije, Argentine, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Svaki dan, pored takmičarskih predstava, publika će moći da pogleda po jednu predstavu u off programu, a za učesnike festivala, organizovan je program obilaska grada, znamenitosti, časova istorije, raftinga i mnogih drugih sadržaja. Kestenburg je dobio i svoj sladoled, koji posjetioci i građani Banjaluke mogu da probaju na Trgu Krajine.

Dolaze i pozorišta iz, za nas ”egzotičnih” zemalja – hoće li publika razumjeti jezik pozorišta?

Sve predstave su titlovane na engleski jezik, tako da to nije nikakav problem. Posjećenost Kestenburga je bila iznad svih očekivanja, a reakcije publike, bez obzira na sve kulturološke barijere, nisu izostale. To je još jedan dokaz da je umjetnost još uvijek odlično sredstvo komunikacije.

(Moj kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender