20. 09. 2020.
Kosi se ambrozija sa gradskih površina

Kosi se ambrozija sa gradskih površina

Banja Luka: Prve bitke u ratu protiv ambrozije

– Na gradskom području u Banjaluci za nepunih mjesec dana uklonjena je ambrozija sa 38.000 metara kvadratnih.
Iz gradskog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja saopšteno je da je do sada ambrozija uklanjana u ulicama Koste Jarića i Sime Miljuša u naselju Starčevica, te Jasmira Malčića na Pobrđu i Poljskog partizanskog bataljona u Lazarevu, kao i na Vrbaskom putu u Boriku.

U naseljima Centar jedan i dva, Nova Varoš, Rosulje, Borik, Lauš i kod zgrade Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, ambrozija je uklanjana sa manjih površina, i to na mjestima gdje su vršeni prekopi, deponovan materijal ili izvođeni neki drugi radovi.

Akcija uklanjanja ambrozije trajaće do početka oktobra, a plan je da svakog mjeseca bude pokošena površina od 30.000 metara kvadratnih.

Košenje ambrozije na javnim površinama počelo je 15. jula, a u gradskom budžetu za ovu namjenu predviđeno je 20.000 KM.

Iz Gradske uprave Banjaluka apeluju na vlasnike privatnih parcela da i oni uklone ovu alergenu biljku.

Ukoliko građani primijete ambroziju na javnoj površini, to mogu prijaviti na telefon Odjeljenja komunalne policije, na broj 051/306-464, te Odjeljenju za inspekcijske poslove, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu, na broj 051/244-428.

Na raspolaganju su im i brojevi telefona Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja 051/244-593 i Centra za obavještavanje – 121.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender