27. 09. 2020.
Dentalni turizam: U Banjaluku po nove zube

Dentalni turizam: U Banjaluku po nove zube

Dentalni turizam: U Banjaluku po nove zube

Banjaluka postaje centar dentalnog turizma, a brojni turisti iz regiona i Evrope biraju banjalučke stomatologe putem preporuke ili interneta.

Ove godine zabilježen je veći broj državljana Hrvatske i Slovenije koji u Banjaluku dolaze samo iz jednog razloga, odnosno jeftinijih stomatoloških usluga, a neke ordinacije to su prepoznale kao šansu za unosan posao, javlja Al Jazeera Balkans.

Dajana Leški došla je iz Novske, u Hrvatskoj. Obilazak grada i šoping samo su dio plana.
Leški je prošle godine u jednoj od banjalučkih stomatoloških ordinacija ugradila fiksni aparatić za zube.

U Hrvatskoj se dugo čeka na ugradnju, rekla je ona. Takođe, cijena je u Banjaluci, kako kaže, duplo manja.

U Hrvatskoj je negdje oko 1.300 do 2.000 evra ovaj fiksni, ali samo jedan. Onda bi dva bila oko 2.600 do 4.000 evra, a ja sam ovdje oba platila 1.200 evra, što je negdje oko 10 tisuća kuna“, kazala je Leški.

Dajana Leški je samo jedna od brojnih pacijenata koji u ovu ordinaciju dolaze iz Hrvatske, Slovenije ili Italije.

Pacijenti iz inostranstva biraju banjalučke stomatologe putem preporuke ili interneta.
Doktorica stomatologije Zorica Mećava kaže da u zadnje vrijeme ima sve više takvih pacijenata:

Mi, kao ambulanta, i drugi stomatolozi uopšte, želimo da taj broj bude i veći pošto možemo pružiti vrhunsku uslugu, koja se može pružiti bilo gdje u Evropi.

Apartmani za pacijente

Zbog toga u ponudi imaju i apartmane za pacijente, koji dođu izdaleka, a ne mogu za jedan dan da završe stomatološke zahvate.

Kažu da je sve počelo sa Banjalučanima koji žive u inostranstvu. Uglavnom oni promovišu mogućnosti dentalnog turizma.

U zavisnosti od perioda kada dolaze imamo mogućnost da ponudimo i ono što sam grad nudi. Znači, ljeti rafting, zimi skijanje, tako da su velike mogućnosti i potencijali dentalnog turizma“, pojasnio je Goran Mećava, vlasnik apartmana.

Doktorica Mećava je dodala da bi bilo dobro da je više tih pacijenata, koji ne pripadaju našem govornom području, ali je njima teško da se odluče “pošto je stvorena loša slika o stanju u BiH, pa se oni malo i plaše”.

Dok se u stomatološkim ordinacijama nadaju sve većem broju stranih pacijenata, u Turističkoj organizaciji Banjaluke (TOBL) kažu da je sve više interesiranja za ovu vrstu turizma.

Iz TOBL poručuju kako u narednom periodu namjeravaju posebnu pažnju da posvete dentalnom turizmu, a najavljuju i saradnju sa turističkim agencijama. Smatraju da tako mogu da zaokruže ponudu, ali i privuku još više turista u Banjaluku, javlja Al Jazeera Balkans.

(Al jazeera)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender