25. 09. 2020.
Otkud engleska bomba u Vrbasu: Kad su Britanci bombardovali Banjaluku (FOTO)

Otkud engleska bomba u Vrbasu: Kad su Britanci bombardovali Banjaluku (FOTO)

Otkud engleska bomba u Vrbasu: Kad su Britanci bombardovali Banjaluku (FOTO)

Neeksplodirana avio-bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena je u koritu rijeke Vrbas, ispod Gradskog mosta u Banjaluci, saopšteno je danas iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Tim “A” za pronalaženje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava /NUS/ Republičke uprave civilne zaštite, utvrdio je da je riječ o avio-bombi engleske proizvodnje.

U toku je izrada plana za izmještanje, transport i uništavanje avio-bombe, dodaje se u saoptšenju.

Nakon ispunjavanja svih bezbjednosnih uslova, planirano je vađenje avio-bombe iz korita Vrbasa, njeno uklanjanje i neutralisanje, javlja Srna.

U saopštenju se navodi da će javnost o svemu biti blagovremeno informisana.

Saveznička bombardovanja

Tokom Drugog svjetskog rata, Saveznici su u nekoliko navrata bombardovali područje Jugoslavije, i postoji više različitih podataka o tome kada je engleska avijacija bombardovala Banjaluku.

Jedan izvor kaže da je u velikom “savezničkom” bombardovanju Banjaluke, 29-31. maja 1944. godine, srušeno oko 150 a ošteceno oko 400 zgrada, a da je u toku juna 1944. godine Banjaluka bombardovana u više navrata.

Navodi se i da je grad bombardovan i 26. i 27. septembra 1944.

Pretražujući istorijske podatke može se naći ovaj: od 08.01.1944. do 05.01.1945., na ciljeve na teritoriji Bosne i Hercegovine saveznički strategijski bombarderi su bacili oko 3.400 tona bombi.

U misijama je učestvovalo više od 1.385 aviona (341 RAF-ov – Britanska kraljevska avijacija).

Bombardovali su ciljeve na teritoriji 17 gradova, a Banjaluka je bombardovana šest puta, Gradiška jednom, Doboj tri puta, Mostar tri puta, Sarajevo devet puta, Višegrad šest, itd.

Podaci za Banjaluku: 4 puta je bombardovan aerodrom, taktički ciljevi jednom, ciljevi u gradu jednom.

Kako ćemo vidjeti iz fotografija, jedan od tih ciljeva bio je Kastel na kojem se nalazila njemačka kasarna. Možda je baš tada jedna od bombi ”skliznula” u Vrbas.

Bombarodovanje banjaluke 1

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender