25. 09. 2020.
Bomba će biti demontirana sljedeće sedmice, razmatra se evakuacija

Bomba će biti demontirana sljedeće sedmice, razmatra se evakuacija

Bomba će biti demontirana sljedeće sedmice, razmatra se evakuacija

Bomba teška 200 kilograma i dugačka više od 140 centimetara, koja je nađena u blizini Gradskog mosta u Banjaluci, biće izvučena tek iduće sedmice.

Bezbjednost građana biće prioritet, pa nadležni razmatraju mogućnost da na dan vađenja evakuišu stanovnike koji žive na desnoj obali rijeke.

Kako piše “Euro Blic”, tada će najvjerovatnije biti obustavljen saobraćaj preko mosta, a u planu je da terenobezbjeđuju policija i vatrogasci.

“Radimo dodatna mjerenja kako bi utvrdili o kojem je tačno modelu riječ. Neophodna je priprema lokacije, jer je vađenje bombe komplikovano, zbog čega ćemo imati i probu sa modelom. Takođe, potrebna je i koordinacija sa hidroelektranom ‘Bočac’, jer vodostaj treba da bude nizak”, objasnio je Miroslav Mišković iz Ronilačkog kluba “BUK”.

On je rekao da je na bombi vjerovatno bio veliki sloj kamenja, te je zbog promjene korita nakon poplava i trenutno nižeg vodostaja ona postala vidljiva.

“Slične naslagane bombe pronalazili smo kod mosta u Novom Gradu, koje su postavljali partizani, kako bi mogli da sruše most, što je vjerovatno i ovdje slučaj. Nakon što izvadimo ovu bombu, ponovo ćemo detaljno pregledati korito”, rekao je Mišković.

“Dobili smo obavještenje o bombi i zahtjev smo, pod oznakom ‘hitno’, proslijedili nadležnom timu pri Republičkoj upravi civilne zaštite. Tražili su da naši ronioci izađu na teren i da sve podatke dostave nadležnom timu, što je i urađeno”, pojasnio je Željko Katić, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, te dodao da bi bomba iz vrbasa trebalo da bude izvučena između 20. i 22. avgusta.

Podsjećamo, i sredinom prošlog mjeseca ronioci RK “Buk” iz rijeke Vrbas u blizini Gradskog mosta su izvukli neeksplodiranu minobacačku granatu koja potiče takođe iz Drugog svjetskog rata.

(Mondo/Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender